Karteru je na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Vankuveru uručena industrijska nagrada zbog koraka preduzetih u cilju očuvanja životne sredine tokom snimanja desete sezone, kao što su efikasno korišćenje električne energije i goriva, reciklaža aluminijuma i čelika korišćenih za konstrukciju na setu i izbegavanja emisije ugljen-dioksida.

"Dosije X je na čelu održive proizvodnje, zvog čega sam veoma ponosan", izjavio je Karter tokom uručenja nagrade. "Ponovo smo koristili, menjali namenu ili reciklirali 81% korišćenih materijala [tokom snimanja desete sezone]. Za postizanje ovakvog rezultata bio je potreban kombinovani napon velikog broja ljudi koji su učestvovali tokom snimanja."

Ako se izuzme navedeni procenat, ekipa serije uspela je da reciklira i 100% aluminijuma i čelika korišćenih za konstrukciju letelice, uz dobijanje posebnog sertifikata o mogućnosti obrade luan šperploča, a kako bi se izbegla upotreba 46 000 jednokratnih plastičnih flaša za vodu, korišćene su flaše za višestruku upotrebu. Takođe, produkcija je reciklirala preko tri tone "prljavog" penoplasta, čime je oboren rekord u filmskoj industriji.

Karter je govorio o značajnim sredstvima koja se tiču zaštite životne sredine grada Vankuvera, što se odnosi na hidroelektriku i više inovativnih zelenih prodavaca, uz isticanje da su napori celokupnog tima u očuvanju sredine bili uspešni, od transporta i dizajna seta do rekvizita i kostima.

"Ovakav rezultat može biti postignut duhom saradnje, deljenjem i zdravim razumom.", istakao je Karter. "Kada smo morali da donosimo odluke tokom produkcije, uvek smo birali energiju, bilo da smo koristili biogoriva za generatore ili jednostavno zaustavljali vozila ako smo morali da koristimo telefon."



 

Post a Comment

Previous Post Next Post