... koji neće biti mnogo dugačak, novogodišnja euforija čini svoje. Naši x junaci su odradili svoj deo posla za ovu godinu - neko više, neko manje, a nekoga je bilo tek na kašičicu.


David Duchovny

Još krajem 2008. je David bio na listi nominovanih za Zlatni Globus, tako da je januar ostao upamćen po isčekivanju dodela ove nagrade. Ipak, sve se završilo, nažalost, samo na nominaciji. Isto se desilo i sa Nagradama Screen Actor Guild.
The Joneses, satira o porodici kupoholičara je imala svoju premijeru na Internacionalnom festivalu filma u Torontu (TIFF). Ovaj film je realan jer opisuje tipične Amerikance, odnosno na koji način materijalne vrednosti nadoknadjuju nedostatke u vrednostima kojima bi trebalo da se obraća mnogo više pažnje. S obzirom na finansije u svetu, trebalo bi da shvatimo ko smo mi, a ne šta bi trebalo da kupujemo.
Treća sezona serije Californication je startovala 27. septembra. Svaki komentar na seriju bi bio suvišan. Ko je Henk Mudi? Pisac, netipični otac i neko sa problemom medju nogama. Šta još? Za samu seriju je postalo tipično da kraj sezone ima vrtoglavi obrt. A kako je seriji skočio rejting, bićemo počastvovani još jednom sezonom. Promocija serije je bila solidna, s obzirom na više Davidovih gostovanja  po raznim emisijama i tok -šou programima, a bilo je i nekoliko veoma interesantnih i šaljivih intervjua koje samo Dejvid zna da napravi.
Duchovny se pojavljuje kao specijalni gost u emisiji Extreme Makeover: Home Edition. Ova epizoda u kojoj majstor Dejvid pomaže u renoviranju kuće porodice Stot je prikazana 15. novembra.
Ova godina se za Dejvida završava kao i 2008. - nominacijom za Zlatni Globus.

Gillian Anderson

Za Gillian bi se reklo da su ova godina obeležili A doll's house, Boggie Woogie i humanitarne akcije.
Boogie Woogie je premijerno prikazan na festivalu u Edinburgu. Recenzija o filmu ima malo i one i nisu toliko pozitivne. Satira sa jakom glumačkom ekipom koja po nekim kritičarima nije uspela da se ostvari, a koja bi se smatrala ekstremnom i na ivici, bez sarkazma. Detalja o filmu gotovo i da nema, osim nekoliko procurelih fotografija.
A doll's house se smatra predstavom koja je mogla da bude komletnija, sa bolje odradjenim likovima, a da emocija ima previše. Dobra strana predstave je ta da je svakako najkomlpetnije izvodjenje upravo lik Nore, koju je odigrala Gillian. Iako je ova predstava za nju predstavljala uspeh i pomogla da postane jedna od najdopadljivijih pozorišnih glumica, nominacije za nagrade su ostale ravne nuli.
Od budućih projekata se zna da Gillian učestvuje u snimanju mini serije Mobi Dik, i da je blagoslov i prokletstvo saradnja sa kolegom Saterlendom starijim.
Iako fanovi smatraju da se Andersonova mnogo manje pojavljuje u javnosti od kolege Duchovnog, dva najvažnija pojavljivanja su bila u Sarajevu na flimskom festivalu i na Beverly Hillsu, na  humanitarnoj akciji i proslavi Dosijea X - Believe Again. Naravno, najvažnija tema je bila nastavak Dosijea.
A, da, umalo da zaboravim, tu je i Portal nagrada za najbolju glumicu i to za film Želim da verujem, koja je dodeljena avgusta meseca.

Mitch Pileggi, Robert Patrick, Anabeth Gish, Nicholas Lea


Za Pileggija je možda najbitnije pojavljivanje u filmu Xtra credit u kome igra muža nasilnika i .... on biva ubijen, ali i u filmu o srednjoškolcima - Woodshop (Poručnik Miller). Takodje treba spomenuti i njegova pojavljivanja u serijama: Stargate Atlantis, In Plane Sight, Sons of anarchy, Grey's Anatomy i Medium. 

Patrick se sa ponosom pojavljuje u filmu Lonely Street u ulozi Elvisa koji je lažirao svoju smrt i sprema se za svoj comeback. Nazalost, film nije imao svoju premijeru, već je direktno spakovan na DVD. The men who star at goats, Alien Trespass i jezivi The black waters of Echos Pond... bi se svrstali u filmove sa elementima paranormalnog, ako se uzmu u obzir telepatija, svemirski brod i horor sa osvrtom na najgorem u nama koje u trenutku uspe da ispliva na površinu i proključa. Iako Patrick nije igrao glavne uloge u njima, njegovi fanovi nikako ne bi trebali da propuste ove zanimljive filmove. A tu su i serije The Unit, American dad i NCIS.   

Dok na red ne budu došli The Front i At risk, Gishova je ovu godinu završila samo jednim filmom - An American Girl: Chrissa Stands Strong, u kome igra Meg Maxwell, majku glavne junakinje koja pokušava da se u novoj školi uklopi u novo društvo...

Nicholas Lea je imao nekoliko epizodnih pojavljivanja u serijama Burn Notice i Without a trace, kao i seriji Kyle XY, u kojoj je igrao Toma Fossa. Od filmova pojavljuje se u trileru Dancing Tree i škakljivoj komediji Excited.

Frank Spotnitz, Chris Carter

O navodnim Frekovim projektima Humanitas i The World Inside za sada nema pouzdanih podataka, ali se navodi da Star Chamber treba da ugleda svetlost dana 2011. Ipak, za fanove je najbitnija Frenkova izjava da je optimista kada je u pitanju treći film i mitologija 2012.

Carter je režirao dramu Fencewalker, koja je trenutno u fazi post-produkcije, a u pitanju je "coming-of-age" polu-autobiografska drama karaktera bez natprirodnih elemenata,  snimljena na tajnoj lokaciji u Los Andjelesu.


Na kraju, mogao bih da dodam da je ovo bio najiscrpniji post od kako blogujem, i... da, Dosijea X nema ni na jednoj tzv. decenijskoj listi najboljih SF serija, osim onih koje se odnose na projekte u poslednjih dvadeset i kusur godina... i kao što je je Gillian rekla u svojoj poruci fanovima: "To je sve za ovu... godinu".

2 Comments

Post a Comment

Previous Post Next Post