U ovom delu dokumentarne serije, o Molderu i Skali govorili su Džilijan Anderson, Kris Karter i jedan od scenarista serije Vins Giligan. Džilijan navodi činjenicu koju možda publika nije ni primetila, da je Skali na početku serije uvek bila nekoliko koraka iza Moldera, da bi vremenom postalo logično da hodaju jedan pored drugog. Iako je Molder heroj, ova serija je ipak ispričana sa njenog racionalnog stanovišta; stanovišta skeptika. Za nekoga ko je mlad doktor, jednostavno nije bilo ni pomena o paranormalnom i vanzemaljcima. Kris govori o paranoji devedesetih uz prisustvo sedamdesetih i osamdesetih, dok su ljudi osećali stres zahvaljujući vlastima.

Osnovu dva potpuno različita lika predstavaljala je iskrena želja da dodju do istine. Vins dodaje da su tvorci serije bili zainteresovani za kihotske likove koji imaju ogromnu strast da urade nešto važno i da su bez obzira na sve uspeli su da prate svoj cilj, pa su zato ovakvi likovi uvek zanimljivi publici bez obzira na vreme u kojem žive.

Poslednji deo priče se odnosio na vezu Moldera i Skali. Džilijan navodi medjusobno priblizavaju uprkos njihovim razlikama, do te mere u kojoj su mogli da veruju samo jedan drugom. Serija je prikazala i romantičan aspekt u ovoj gotovo platonskoj vezi. Karter je na kraju dao logičan zaključak da je tajna Dosijea X bila jednostavna: Molder voli Skali i Skali voli Moldera. Ono sto ih je približilo i napravilo potrebu da čeznu jedno za drugim je medjusobna udaljenost na suprotnim krajevima grada i njihova usamljenost.




Post a Comment

Previous Post Next Post