Rat-Man je italijanski strip o istoimenom nevičnom superheroju autora Leonarda Ortolanija iz 1989. Iako je u početku satirično predstavljao druge superheroje, prvenstveno Betmena, on je evoluirao u nezavisni strip razvijajući sportski kompleks. Strip je čuven po montipajtonovskom humoru, angažovanom pripovedanju i čestom stavljanju liku do znanja da je fiktivan.

"Svaka epizoda malog pacova ima gomilu referenci i likova iz sveta filma, politike, samog stripa i ostalih delova života pa tako u ovoj epizodi imamo plejadu likova iz serije Dosije X."

"Agenti Faks Tolder i Nana Keli dobijaju zadatak da otkriju identitet Rat-Mana. Zadatak koji im je poverio Janus Valker, Rat-Manov arhi-neprijatelj. Ko je Rat-Man zapravo i koju ulogu u ovoj priči ima i sam autor serijala Leo Ortolani saznajte u ovoj sjajnoj parodiji na Dosije X."















"Leo Ortolani (autor serije stripa) je priča sam, pravo iz tabli stripa! Radnja ove epizode se ukratko može opisati kao "razotkrivanje identiteta Rat-Mana". A ko bi bio podesniji za jedan takav zadatak od Moldera i Skali, pardon Toldera i Keli? Kao što već pretpostavljate aluzija ide na sjajni glumački par iz popularne serije Dosije X, što uostalom i sam naslov epizode govori. I cela sveska od 130 strana dobila je naziv po ovoj epizodi. Na samom početku srećemo i Pušača u razgovoru sa Valkerom, najljućim neprijateljem našeg malog pacova. Valker ne želi da ubije Rat-Mana kako sam kaže, on želi da ga upropasti kao osobu jer postaje previše popularan. Ali mu je za tako nešto potrebno prvo da sazna ko je on. U tom svom zadatku Tolder i Keli nailaze na nikog drugog do Lea Ortolanija, kompletnog autora serijala. Leo ovde prikazuje sebe kao prilično "čudnu" osobu, možda je to najbolji izraz da upotrebim, da čovek ne pomisli da smo ga drugačije shvatili. Dovodi u zabunu čuvene agente FBI i objašnjava im kako se svaki sledeći kadar koji on nacrta dogodi i u stvarnom životu Lea, pardon Rat-Mana. Ovo je zadatak koji ni dva čuvena agenta FBI-a teško mogu da reše, rešenje im beži iz ruke, a Leo za to vreme crta table..."



















tekst preuzet sa sajta: stripovi.com

Post a Comment

Previous Post Next Post