Kako funkcionišu omaž epizode? TV Equals daje objašnjenje na najjednostavniji način prikazujući pet zabavnih epizoda popularnih serija:

- Dosije X: The Post-Modern Prometheus (sezona 5, epizoda 5) *
- Frikovi: Dual Spires (seazona 5, epizoda 12)
- Felisiti: Help for the Lovelorn (seazona 2, epizoda 11)
- Klub otpisanih: Basic Lupine Urology (seazona 3, epizoda 17)
- Medium: Bite Me (seazona 6, epizoda 6)

* Verovatno najbolja jednodelna epizoda "čudovišta nedelje" je Post-moderni Prometej. U stilu Frankenštajna, ova epizoda je otvoreni omaž filmskoj verziji iz 1931. godine, dobrim delom prema motivima romana Meri Šeli. Čudovište nazvano Veliki Mutato (Kris Ovens) je nežan i srdačan obožavalac pevačice Šer, a stvoren je kao rezultat genetskog eksperimenta doktora Polidarija (Džon O'Harli).


Uz naglasak da je epizoda snimana u crno-beloj tehnici, treba dodati i da je korišćen mozaik neba kako bi se stvorila autentična esetika klasičnog horora. Režiser i producent serije Kris Karter napravio je ironično smešnu epizodu. Akcija je pojačana do te mere da dopusti gledaocu klasično uživanje, koje ni u jednom trenutku ne pretenduje da postane kič. Ne treba zaboraviti da usamljeno storenje koje voli Šer jedino želi da bude voljeno. Nakon sat vremena "kuke i motike" kojima su vitlali meštani, uz kameo pojavljivanje Džerija Springera i parola iz horor filmova, Karter zadovoljno vaga standardnu priču u kojoj Molder i Skali dozvoljavaju čudovištu srećan kraj. Tada kreće ples.

Post a Comment

Previous Post Next Post