Nakon kraćeg uvoda i objašnjena filmskog izraza "krosouver", sajt Den of Geek analizira sopstvenu listu pet najznačajnijih ukrštenih epizoda dveju serija, na kojoj čak dva put pojavljuje "Dosije X": najpre u epizodi "X-Cops", a zatim u čuvenoj epizodi "Simpsonovih" u kojoj se pojavljuju Molder i Skali - "Dosije Springfild".

Lista:

5. Doctor Who, The Stolen Earth/Journey’s End 
4. The X-Files, X-Cops *
3. Angel, Sanctuary  
2. The Simpsons, The Springfield Files **
1. Star Trek: Deep Space Nine, Trials and Tribble-ations 


* Dosije X, X-Cops

Ukrštene serije: "Dosije X" i "Policajci" (Cops)
Ukrštena radnja? Najverovatnije je nema.
Potreba za ovim krosouverom? Scenarista Vins Giligan je bio veliki ljubitelj "Policajaca".
Da li će gledaoci koji prate samo jednu seriju biti zbunjeni? Ne – osnova "Policajaca" se bukvalno objašnjava sama od sebe.
Zbog čega je ovo odlična ideja? Postoji razlog zbog koga se "Dosije X" nalazi na dva mesta ove liste – osnova serije je jednostavna i relativno oblikovana, pa se može lako ukrstiti sa drugim serijama, a s obzirom da su Molder i Skali agenti FBI-a, mogu da putuju na teritoriju cele zemlje i lako se uklope, pa zbog toga krosouver dve medjusobno različite serije dobro uspeva. U ovom slučaju čudovište mora vešto da se prikriva i pokazuje se jedino kao senka i kroz nekoliko naznaka – a poznato je da su čudovišta strašnija kada ne mogu detaljno da se vide. Osvežavajuć je i pogled van fokusa Moldera i Skali, uz činjenicu da ih vidimo očima filmske ekipe. Ova epizoda nije mračna, ima drugačiji pristup i bila je potrebna nakon emotivnih scena prikazanih u ključnoj epizodi "Closure".
Da li će neko poželeti da gleda "Policajce" zbog ovoga? Ne, osim ako ne vole ovakav tip serije, što bi u tom slučaju značilo da je već gledaju.
Značajni citati: "Moldere, da li si primetio da smo na televiziji?" (Skali)
"Ne mislim da je ovo uživo, Skali. Upravo je rekla bip!" (Molder)















 

** Simpsonovi, Dosije Springfild

 

Ukrštene serije: "Simpsonovi", "Dosije X", "In Search Of..."
Ukrštena radnja? Ne postoji.
Potreba za ovim krosouverom? Zbog čega je potrebno raditi bilo šta? Zato što postoji? Jer je štos sa Molderovom značkom bio previše sočan da bi se tome oduprelo? Zbog toga što je ovo serija "Simpsonovi", čiji je udeo od 45 % zasnovan na parodiji, a parodija je zanimljivija kada su glumci iz objekta parodiranja uključeni u sam projekat.
Da li će gledaoci koji prate samo jednu seriju biti zbunjeni? Epizoda verovatno neće biti dopadljiva onome ko nikada nije gledao "Dosije X", ali radnja sama za sebe ima savršen smisao.
Zbog čega je ovo odlična ideja? "Simpsonovi" su sitkom, a ova epizoda je veoma smešna. S obzirom da se sve blesave stvari dešavaju u Springfildu, jedino čudi zbog čega Molder i Skali nisu ranije došli da ispitaju slučaj. Leonard Nimoj u ovoj epizodi parodira treću seriju, jer ako ismevate jednu seriju o vanzemaljcima, zašto ne biste i drugu? Ovo takodje objašnjava i mnoge stvari o gospodinu Bernsu...
Da li će neko poželeti da gleda "Dosije X" zbog ovoga? Verovatno, ako postoji potreba da gledanjem onog dela koji je poslužio kao inspiracija za Molderove dvodimenzionalne kupaće gaće na njegovoj legitimaciji.
Značajni citati: "Pozdrav. Ja sam Leonard Nimoj. Priča koja sledi o susretu s vanzemaljcima je istinita. A pod tim 'istinita', mislim izmišljena. To su sve laži. Ali su zabavne laži. I na kraju, nije li to prava istina? Odgovor je ne." (Leonard Nimoj)
"Sećam se još jednog dragog posetioca sa nebesa. Koji je došao na zemlju i umro samo da bi se ponovo vratio u život. A njegovo ime je bilo E.T. vanzemaljac. Volim tog malog momka." (Prečasni Lavdžoj)


















Kompletan članak: Den Of Geek

Post a Comment

Previous Post Next Post