Prošlo je 20 godina od kako je "Dosije X" otvorio oči onima koji su želeli da veruju, a tvorac drame o istraživanju paranormalnog, Kris Karter, nije potpuno siguran šta je seriju učinilo fenomenom.

“Serija je nadrealna,” rekao je publici u prepunoj sali na godišnjem festivalu filma "Hero Complex" održanog prošle nedelje u Los Andjelesu. Nakon što je dopraćen snažnim ovacijama, dodao je: “Ovo je kao Dosije X... Dvadeset godina izgubljenog vremena.”

Na pitanje šta bi promenio kada bi sada napravio seriju, odgovorio je: “Serija je pravljena u pravo vreme… Danas bi bilo moguće napraviti ovu seriju, i ne znam zbog čega, ali mislim da bi iste stvari bile uradjene.”

Završno veče festivala bilo je posvećeno proslavljenim Foksovim serijama, uključujući prikazivanje tri epizode po izboru publike - pilot, koji je on napisao, “Jose Chung’s From Outer Space” i “Clyde Bruckman’s Final Repose.”

Karter je rekao da  pilot scena u kojoj Dejna Skali, skeptični naučnik, upoznaje svog novog kolegu, Foksa Moldera, krstaša-vernika u vanzemaljce i zavere, nije bilo samo njihovo predstavljanje publici, već i predstavljanje njemu samom: “Bio je to prvi put kada su njih dvoje glumili zajedno. Nisu zajedno saradjivali na audiciji. Na kastingu su bili odvojeni, tako da nismo znali da li će postojati hemija izmedju njih. Ono što ste mogli da vidite bio je test, očigledno uspešan.”

“Rad” bi mogao da bude pogrešan izraz: Hemija Moldera i Skali je ubrzo postala fiksacija u pop kulturi, uz osione spekulacije o njihovoj vezi. 

Tokom devetogodišnjeg emitovanja, Karter je sa scenaristima eksperimentisao sa spekulacijama fanova: “Iskrali smo više skrivenih poljubaca, poput sekvenci u snovima u kojima su oni zajedno. Znam da je to bilo pogrešno.”

Njegovo mišljenje se promenilo, ipak, kada je došlo vreme za snimanje drugog filma. U njemu, publika je mogla da vidi da su Molder i Skali napokon postali par. Zašto se to desilo tek nakon svih ovih godina? “Bilo bi smešno da je bilo odlaganja do daljeg.”

---

Naravno, ostaje još jedno pitanje koje je publici stalno na umu. Hoće li biti još jednog filma? “To je dobro pitanje”, odgovorio je Karter, a zatim i dodao: “Istina je negde tamo.”

---

Na samom dogadjaju, Kris Karter se u društvu srenarista serije, braćom Derinom i Glenom Morganom, podsetio svog izanandjenja o načinu na koji je epizoda o Hoseu Čangu produbila stilizovani obim serije (link).

Izvor: Hero Complex LA Times


Post a Comment

Previous Post Next Post