Profesorka Lisa Frenč sa Kraljevskog instituta za tehnologiju u Melburnu, napravila je nezavisnu analizu koja je objavljena na sajtu australijskog Javnog servisa (SBS). Analiza se odnosi na ženske likove koji globalno dominiraju na televiziji, medju kojima su britanska detektivska serija "Skot i Bejli", danska serija "Ubistvo" ("Forbrydelsen"), dansko-švedska koprodukcija "Most" ("Broen") i britanski hit "The Fall". Profersorka Frenč je ovom prilikom postavila pitanje: "Da li uzorak reprezentuje odskočnicu u ženskim likovima na malim ekranima ili su zapravo muške uloge dodeljene glumicama?"

Sam zaključak analize je dat kroz komentar o Džilijaninom liku, Steli Gibson:

Postoji mnogo nagoveštaja da bi muškrarci u timu mogli lako da pariraju Gibsonovoj. Nije iznenadjenje kada kaže da joj je potrebna “desna (muška) ruka” – da bi zatim izabrala ženu.

Gibson možda nosi pantalone, ali košulje od satena obogaćuju njenu ženstvenost i poziv na seks. Kamera provodi previše vremena piljeći u nju. Problematika nošenja garderobe na poslu i kako će žena biti okarakterisana povodom toga je pretežno ženske prirode.

Muškarci nemaju “kvarove na garderobi” tokom konferencije za štampu, gde neposlušna dugmad otkriva rubove veša. Na ovaj način data je predstava o tome kako se oseća žena čije je telo predmet neprestalnog odmeravanja. 

Serija prikazuje važne korake o stvaranju vidljivih polnih stereotipa. Tim muškaraca je napravio seriju koja promoviše žensku agendu u izvesnom smislu te reči, što predstavlja njen značaj – i zaista, mejnstrim televizija može biti obojena feminizmom.

Gibson prikazuje ženu čiji intelekt, integritet i poslovna etika čine njenu snagu na koju treba računati. Ipak nejasna osećanja (autorke analize) po pitanju serije i glavne junakinje, kao i za "Ubistvo" i Saru Lund, koji daju upozorenje ženama o mogućem gubitku bacanjem na posao. Serija nosi implicitnu poruku da žene zapravo ne trebaju biti poput Stele Gibson.

Sve u svemu, postoji mnogo pozitivnih crta u liku Stele Gibson, uključujući njenu sposobnost, zanimljivost i značajnu “aktivnost”. Postoji nada da će ovo ohrabriti medijske producente, koji bi kao veći avanturisti uključivali ženske likove u svojim zamislima.


Izvor: sbs.com.au

Post a Comment

Previous Post Next Post