Da li je "Dosije X" na bilo koji način mogao da bude inspiracija alkoholnim pićima? Da. Naime, čikaška pivara "Goose Island" je prošle nedelje upotpunila tzv. "sestrinsku" kolekciju voćnih piva, kojima se pored "Lolite", "Džulijet" i "Madam Rouz", priključuju "Džilijan" i "Halia". 

Piva iz ove kolekcije se prave od šumskog voća koje je obavezno prošlo kroz proces vrenja. "Džilijan" i "Halia" se svrstavaju u sezonsko pivo, čiji je glavni sastojak najpre bila breskva, a zatim malina, bela paprika i med.

Stariji pivar Kit Gabet osmislio je recept 2009. godine, a postupak vrenja voća nije bio kompletan. Gabetova supruga je "Skali" služila na privatnim zabavama, koje je bilo servirano uz belu papriku i šerbet od maline.

Pivo je prvi put predstavljeno iste godine na jednom od najvećih američkih festivala piva, koji se tradicionalno održava u Medisonu, savezna država Viskonsin. 

Pivar Džon Lafler tvrdi da je naziv piva nastao prema liku agenta Skali iz serije "Dosije X", koji verovatno nije bilo dovoljno zvučan, ako se uporedi sa imenima ostalih "sestrinskih" piva. Tada je naziv konačno bio promenjen u "Džilijan". Lafler dodaje i da je Anderson radila kao konobarica u jednom od pabova ove pivare, najverovatnije za vreme studiranja na Univerzitetu Depol.

Malina pomešana sa dinjom, narom, rujem i očuvanom limunovom korom, uz preliv od gnječenog badema, krekera, tanina i vanile, iznenadjujuće, gotovo da ne daju sladak ukus pivu koje u sebi sadrži 9,5% alkohola. Sam ostatak piva gotovo da je agresivno suv. 

Pivo "Džilijan" će biti služeno isključivo na festivalima i za vreme posebnih svečanosti.  

Izvor: Chicago Reader / Foto: Goose Island

Post a Comment

Previous Post Next Post