Džilijan Anderson i Vanesa Kirbi tumače sestre na sceni u najiščekivanijoj letnjoj pozorišnoj produkciji "Tramvaj zvani želja". Koleginice su se sprijateljile pre tri godine, tokom snimanja priznate televizijske adaptacije "Velika očekivanja", u kojoj je Kirbi tumačila Estelu, naspram Džilijanine gospodjice Havišem. Danas bi njih dve mogle važiti za kikotave sestre, pre svega zbog duple doze duhovitosti koju poseduje Džilijan. Milion puta više pripada Britaniji: rodjena je i sada živi u Londonu, uz svež akcenat koji se nimalo ne poklapa sa Skalinim.

Kirbi je pre dve godine igrala u komadu "Tri sestre" (Čehov), upravo u teatru Jang Vik. Džilijan je tada bila u publici. "Cela ekipa je govorila: 'O, moj bože, Džilijan Anderson je prezgodna'", podseća se Kirbi uz smeh. "Rekla sam: 'Zapravo, ona je moja prijateljica'". Kada joj je prosledila mejl režisera, Vanesa je šaljivo predložila da je zainteresovana za lik Stele, na šta je Anderson lakonski odgovorila: "Ukoliko se smanjiš za 30 cm i ostariš deset godina, uloga je tvoja."

"Tramvaj zvani želja" predstavlja Vilijamsovo remek delo: priču o Blanšinoj lepoti koja bledi i pokušajima da se izbori sa svojim demonima, vapeći za utočištem kod svoje sestre Stele. Ipak, nju uništava zet Stenli (Ben Foster). Iako ovo jeste odlična uloga, ne može se reći da je ispunjena radošću.

"Ona dolazi uništena, ali se i dalje bori sa sopstvenom lucidnošću", navodi Anderson. "Bori se kako bi sačuvala ono što joj je najpoznatije: stalež, nadmoć, istoriju, porodicu i sve ono što je ženu učinilo sigurnom u civilizaciji. Došla je kako bi pronašla sigurnost i spas, a dobila je baš suprotno: suočava se licem u lice sa svojim uništiteljem Stenlijem i ova predstava oslikava upravo tu putanju."

Kako se ovaj intervju završava i Kirbi sprema svoje tregerke, jedna stvar je kristalno jasna: njih dve čine jedan moćan sestrinski par. "Dobro, sada možes da smakneš tregere", reče Džilijan i intervjuu je došao kraj.






Izvor: Timeout / Foto: Jang Vik (Fejsbuk
[© Johan Persson]

Post a Comment

Previous Post Next Post