IDW Games je učestvovao na Gem konu, najvećoj severno-američkoj konvenciji igara na tabli, koji je održan od 14 - 17. avgusta u Indianopolisu. Nejtan Meknear je kao predstavnik ovog ogranka kompanije na štandu predstavio prototip igre Dosije X.

Meknear je objasnio pravila igre, navodeći da je pravljena za pet igrača, po sistemu jedan protiv grupe. Naravno, u ulozi jednog igrača je Pušač, naspram koga se nalazi do četiri agenata. Svaki agent ima svoju kartu, na kojoj se nalaze smernice za igru:

- kretanje po mapi ili konsultovanje sa drugim agentom,
- planiranje (prikupljanje 3 uticaja) ili činjenje (igranje karte)
- izvlačenje karte.

Agenti koji se nalaze u istoj oblasti mogu menjati karte, što je značajno zbog prednosti i mana agenata. Na primeru Molderove karte, kao mana je navedena nauka. Ukoliko bi igrač u ulozi Moldera izvukao kartu sa autopsijom, to bi ga koštalo dva uticaja, pa bi menjanje karte sa drugim igračem kome je nauka prednost (Skali) imalo svrhu. Tako, agenta u Skalinoj ulozi činjenje ne bi koštalo uticaja, tj. bilo bi besplatno.

Kada je slučaj otvoren, igrač može krenuti sa rešavanjem misterije, stavljanjem tri žetona (uticaja) na kartu sa slučajem (u pitanju su slučajevi iz prve tri sezone serije). Nakon što se sakupi dovoljno uticaja, slučaj je zatvoren, a karta sa slučajem pokazuje koliko je informacija prikupljeno. Istovremeno će biti navedeno kakvi su Pušačevi planovi. Kada se kupovinom uticaja bude sklopio devetodelni poster sa čuvenim natpisom "Želim da verujem", onda su agenti pobedili Pušača. 

Ukoliko Pušač bude skupio 25 uticaja, onda je pobeda u igri njegova. Igrač u njegovoj ulozi igra sa kartama okrenutim na dole, koje čak i na kraju, kada agenti prikupe dovoljno uticaja za zatvaranje slučajeva, može da preusmeri tok radnje gde dodatno zakomplikuje slučaj, ranjava agente, a može ih čak i ubiti.

Treba pomenuti i špil sa savezničkim kartama koje koriste agenti. Medjutim, Pušač takodje ima svoje saveznike. Ukoliko iskoristi takvu kartu, staviće je na mesto rezervisano za savezničke karte, gde će automatski preklopiti kartu agenata. Na taj način njegova saveznička karta pravi negativan efekat za agente.

Meknear je za sam kraj prezentacije naveo da igra izlazi oktobra, a ne avgusta, odnosno septembra kako je najavljivano predhodnih nedelja.

Post a Comment

Previous Post Next Post