Bio je to 10. septembar 1993. godine, kada su se upoznali Molder i Skali i u narednih devet godina milionskoj publici prikazali jednu od najboljih kultnih serija o natrpirodnom. Danas "Dosije X" slavi 21 godinu. Iako se serija više ne emituje, a status trećeg filma je i dalje pod znakom pitanja, njegova zaostavština ne bledi, a Molder i Skali su i dalje sa svojom vernom publikom, barem u kolekcijama stripova i društvenoj igri. 

Warprd Factor predstavio je, simbolično, listu sa dvadeset jednom činjenicom za koje možda i nismo znali. Sličnu listu napravio je i Blastr pre tačno godinu dana. 


1. Kris Karter je inspiraciju za "Dosije X" dobio čitajući vest u kojoj se navodi da 3.7 miliona Amerikanaca misli da su ih otimali vanzemaljci. Eto vam hardkor publike!

2. Za ulogu Moldera razmatrani su Brus Kempbel, Adam Boldvin, Din Kejn i Lu Dajmond Filips.

3. Nakon što je Dejvidu Duhovniju ponudjena uloga Foksa Moldera, preporučio je prijateljicu i koleginicu Dženifer Bils ("Flešdens") za ulogu Skali.

4. Tvorac serije Kris Karter je pronašao svoju Skali u Džilijan, ali su čelnici mreže bili skeptični. U memorandumu su predložili da uzme glumicu koja je "viša, dužih nogu, svetlije plave kose i prsatija". 

5. Dejna Skali je prvobitno u pilot epizodi imala momka koji se zvao Itan Minet. Ubačen je na insistriranje čelnika mreže, jer su smatrali da platonska veza Moldera i Skali nema dovoljno "romantičnog interesa". Karter se složio sa ovom ideju, ali su na kraju isečene sve scene sa ovim likom, insistirajući na vezi izmedju Moldera i Skali kao interesantnijom i potrebnom za prikazivanje.

6. Entertejnment vikli je septrembra 1993. objavio kraći članak o novoj seriji koja kreće sa emitovanjem na jesen. Tako je "Dosije X" označen frazom: "Istina je negde tamo", da bi zatim bilo dodato: "Znamo - ova serija je propast".


7. Na FBI značkama Moldera i Skali nigde ne piše Federalni istražni biro. Čak i da se radi o seriji, ilegalno je praviti lažne FBI bedževe. Umesto toga je napisano: "Federalni biro pravde, istražno odeljenje Sjedinjenih država".

8. Muzička tema koji svi volimo nastala je greškom. Kompozitor Mark Snou pomerio je lakat na tastaturi sa eho funkcijom. Kris Karter je ušao u studio i čuo taj "jezivi" zvuk koji mu je postao dopadljiv, pa je na njemu Snou zasnovao kompletnu melodiju.

9. Dok nije bila u pokretu, Džilijan Anderson je provodila mnogo vremena na posebno konstruisanoj kutiji! Ovo je osmišljeno zbog razlike u visini od nekih 25 cm, za koliko je Duhovni viši od nje.

10. Lik Dejne Skali zasnovan na liku Klaris Starling, koju je Džodi Foster igrala u filmu "Kad jaganjci utihnu". Kada je Foster odbila ulogu u nastavku filma "Hanibal", Džilijan je dobila ponudu za ovaj lik. Ipak, bila je onemogućena da prihvati ulogu, jer joj je ugovor o "Dosijeu X" branio da uzima uloge drugih FBI agenata. 

11. Pušač (Cigarette Smoking Man) dobio je ovaj nadimak jer je trebalo da se pojavi samo jednom i to u pilot epizodi, kada je stajao navaljen na komodu sa fasciklama. S obzirom da je pušio u toj jedinoj sceni, postao je Pušač, ali i Cancerman, kako je nazivan u početnim epizodama. Vilijam B. Dejvis je impresionirao Kartera, pa je ovaj postao epizodni lik i ujedno glavni antagonista serije. Veći deo producentskog tima nije mislio da će se ovaj "statista" nositi kako treba sa serijom, zbog malo poznatog podatka da se radilo o jednom od najcenjenijih kanadskih učitelja glume. Jedna od njegovih studentkinja bila je Lusi Loles, koja u jednoj epizodi "Dosijea X" tumači Šenon Mekmejon.

12. Vilijam B. Dejvis je ostavio pušenje dve godine pre nego što je serija počela da snimanjem. U početku je pušio prave cigare, da bi zatim počeo da strahuje od ponovne zavisnosti. Počeo je da puši biljne cigarete počevši od treće sezone.

13. Scenario u drugoj sezoni predvidjao je Skalinu otmicu zbog Džilijanine trudnoće. Ipak, dok je bila van serije oni nezgodni čelnici mreže započeli su potragu za njenom zamenom... verovatno onom "prsatijom". Buuu! Kris Karter je izričito odbio ovaj predlog. Jupiii!

14. Nikolas Li se najpre pojavio u epizodi "Gender Bender" (prva sezona), da bi zatim tumačio ulogu Aleksa Krajčeka. Ovaj lik je trebalo da se pojavljuje u samo tri epizode za vreme porodiljskog odsustva Džilijan Anderson, ali se Krajček pojavljivao do kraja serije i to u ukupno 23 epizode koje su emitovane tokom osam sezona. 


15. "Dosije X" je voleo da prima u goste mnoge glumce, pre svega one kojima je serija pomogla u karijeri. Medju njima su Luk Vilson, Set Grin, Rajan Rejnolds, Mark Šepard, Šaja Labaf, Lusi Lu i Džek Blek.

16. Čovek koji je stvorio "Čistu hemiju", Vins Giligan, poslao je scenario za "Dosije X" kao slobodni pisac. Radilo se o scenariu za priču iz druge sezone "Soft Light". Kako je Kris Karter bio impresioniran epizodom, pozvao ga Giligana da postane član tima scenarista, i na taj način doprineo seriji sa još 29 scenaria. Radio je i kao producent serije.

17. Jedna od najuspešnijih, najzapamćenijih epizoda serije je "Home" (četvrta sezona). To je bila prva epizoda sa napomenom za gledaoce o sadržaju. Iznenadjujuće, inspiracija za priču dobijena je iz anegdote u autobiografiji Čarlija Čaplina. Naime, pisao je o ostajanju u oronuloj kući gde je upoznao čoveka bez ijednog ekstremiteta, koga je porodica držala ispod kreveta. Dok se "teturao naokolo", njegova porodica je igrala i pevala.

18. Mič Piledži, koji je tumačio Voltera Skinera, upoznao je svoju suprugu Arlin Voren na snimanju "Dosijea X", dok je radila kao dublerka Džilijan Anderson! Kasnije je uspela da dobije svojih pet minuta, pojavljivajući se kao Skinerova sekretarica, takodje Arlin.

19. Pre nego što je započeta produkcija sedme sezone, Dejvid Duhovni je tužio Foks jer je verovao su po nižoj ceni prodata prava na seriju sopstvenoj branši, što ga je koštalo mnogo para. Duhovni je na osnovu nagodbe dobio 20 miliona dolara. Ovako je izvršen značajan pritisak na odnos izmedju zvezde i mreže.

20. Na špici za osmu sezonu, Molder upada u oko. U pitanju je oko glumice Džilijan Anderson.


21. "Dosije X" je prikazivan i kroz dva igrana filma, iz 1998. i 2008, dok je treći bez rešenog statusa. U intervjuu objavljenog oktobra 2013, Kris Karter je otkrio:
"Sve zavisi od studia Foks, bez obrzira da li su voljni da ga rade. Svi smo zainteresovani da ponovo okupimo bend. Imam ideju u glavi za treći film. Datum kolonizacije je protekao  [22. decembar 2012.] i to je nešto što nećemo ignorisati. Što se tiče drugog filma, imali smo dovoljno budžeta samo za nezavisnu priču, ali želimo da se vratimo mitologiji."
A to je upravo ono što želimo da vidimo, zar ne? Možda za četiri godine, svake decenije po jedan film!

Post a Comment

Previous Post Next Post