Mnogo toga se promenilo za proteklih 15 godina. "Nacionalna geografija" pripremila je trodelnu miniseriju "Devedesete: decenija koja nas je povezala", a koja predstavljaja "Novi svetski poredak, tako i Novi svetski nered. Bilo je to vreme kad nas je tehnologija vinula u digitalnu budućnost, kad su rijaliti emisije postale suviše stvarne i kad je politika mogla da se fokusira na trivijalne stvari. Vreme u kome su Sjedinjene Države pobedile u Hladnom ratu, ali se našla suočena s novim neprijateljem vođenog fanatizmom. Vreme kad su milijarderi nastajali brže nego ikad i kad je čak i vlada ostajala s viškovima. Deset godina pre nego što je bum doveo do propasti. Deset godina kad se otvorila svetska mreža. Deset godina pre nego što je globalni terorizam snažno udario".

Jedan od segmenata serije nosi naziv "Vanzemaljsko ludilo", gde je "dolazak devedesetih doneo je novi strah – strah od vanzemaljske otmice". Kris Karter je ovim povodom bio jedan od sagovornika, koji je naveo sledeće:

Berlinski zid je pao, Hladni rat je završen, ostali smo bez dobrog negativca. Nismo znali čega da se plašimo. Postoje obični ljudi koji pričaju priče, a pomislimo se zašto bi nas lagali.
Nakon kraćeg priloga o ženi koja tvrdi da zajedno sa majkom bila žrtva vanzemaljske otmice, narator je pomenuo da niko nije izgubio novac investirajući u paranoju američkog naroda, a "Dosije X" je postao neverovatan hit. Karter je nakon ove konstatacije dodao da je njegova serija "kapitalizovana generalno na strepnji".

Dejvid Sirota, novinar i pisac, objasnio je "Dosije X" kao ideju da negde tamo postoje stvari za čije postojanje zna vlada, ali za koje ne želi da mi znamo.

Uz pomoć interneta kultura zavere raširila se poput vanzemaljskog virusa, sve do 1995. Tada je šokantno otkriće navodne vladine zavere izronilo na površinu...

Miniserija "Devedesete: decenija koja nas je povezala" može se pratiti 14, 15, i 16. septembra na "Nacionalnoj geografiji" u terminu od 20:55 h.



Post a Comment

Previous Post Next Post