U ovom trenutku, Džilijan Anderson, Dejvid Duhovni i mreža Foks imaju saglasnost da vrate "Dosije X" na televiziju. Ipak, nakon dvanaest godina odsustva, fanovi imaju različite stavove po pitanju povratka izvrsne serije o paranormalnom. Da li je ovo loša  — ili najbolja moguća ideja? Ovo su argumenti za i protiv.

Za: Hemija Moldera i Skali.
Kako izgleda današnja televizija? Sa mnogo više golotinje i bljutavija je nego pre 12 godina. Opet, najbolji deo serije predstavljala je njihova neobična hemija na ekranu. Zar vam ne nedostaje? 

Protiv: Doslovno ništa.
Njihova hemija je sve.

Za: Najbolju stvar na televiziji činile su jezive epizode "Dosijea X".
Najzapamćenije su upravo one epizode koje su vas uznemirile i uvukle se pod kožu. Klasične epizode "Home", "Irresistible" i "Field Trip" nam već dve decenije podstiču košmare. 

Protiv: Kada su se epizode bavile tehnologijom, postale su najgore na televiziji.
Serija "Black Mirror" je uronila u svet horor tehnologije, u skladu sa rastućom brigom modernog društva. Ako bi se "Dosije X" dotakao ove teme, rezultat bi bio najgori mogući i pratio bi fijasko serije "Freakylinks". "First Person Shooter", "Kill Switch" i "Ghost in the Machine" predstavljaju ne samo nagore epizode serije, već i najgore od najgoreg na televiziji devedesetih.

Za: Ograničeni broj epizoda bi naznačio jačinu serije.
Sa više aspekata gledano, najznačajniji element nastavka jedne serije je način na koji se ona vraća u život. Rutinski, "Dosije X" je triumfovao sa bržim, samostalnim elementima, pa bi manji broj epizoda doveo misteriju do vrhunca. 

Protiv: Veći broj epizoda bi naznačio slabost serije.
Devet godina gradacione kompleksne teorije o vanzemaljcima nije principijelno bitna fanovima, scenaristima i, naravno, glumcima.

Za: Skalina garderoba.
Pre svega, ženska odela sa pantalonama deluju popaljivo zahvaljujući Džilijan, što je bilo posebno teško izvesti, jer se radi o odelima iz devedesetih. Njen novi izgled poput onog iz serije "Kuće od karata" bi ponovo naglasio njen seksipil.

Protiv: Molderov spido.
Sećate se crvenih spido gaća iz druge sezone? Dakle, Dejvid Duhovni ima 54 godine i to jednostavno ne bi izgledalo isto.

Za: Serija je imala izvanredne negativce.
Judžin Tums, Robert Patrik Model i Doni Faster čine samo neke od mnogobrojnih članova zvezdane odmetničke galerije. Glavni razlog zbog kojeg su epizode o čudovištima nedelje ostale upamćene leži u njihovim kompleksnim detaljima, a ne zbog straha od njih.

Protiv: Serija je upropastila sopstvene negativce.
Trebaće nam potpuno nova legija negativaca, jer osim Tumsovog povratka u prvoj sezoni, svako novo pojavljivanje postojećih nije bilo zanimljivo. Pušerovi motivi su praktično poništeni epizodom "Kitsunegari", dok je Fasterov povratak u "Orison" napravio haos.

Za: Poznata muzička numera još uvek ostavlja dobar utisak.
Protiv: Will.i.am bi najverovatnije bio angažovan za tehno remiks. 

Za: Prvi film je bio vrlo dobar.
Ovaj film je bio potreban zbog činjenice da serija u tom trenutku nije emitovana, što je uspelo da smiri strasti. Bio je mračan, zabavan, sa tematikom o vanzemaljcima, dok je Skali bila uz Moldera. Film je postao ikona i dao nam je nadu.

Protiv: Drugi film je bio veoma loš.
O čemu se tu ustvari radilo? Napad vukova? Amanda Pit?

Za: Saznaćemo šta se dogadjalo sa Dogetom i Rejesovom.
Protiv: Saznaćemo šta se dogadjalo sa Dogetom i Rejesovom.

Za: Nastavak bi mogao da bude sve o čemu smo maštali.
Čak i nakon osme i devete sezone, kao i drugog filma, nemamo ništa osim bezgraničnog poštovanja prema "Dosijeu X", i ako bi se nastavak nadovezao na prvih sedam izvanrednih godina, onda bi to doslovno bio najveći televizijski momenat milenijuma.

Protiv: Nastavak bi mogao da uništi sve.
Ili… kao što je nastavak "Ometenih u razvoju", nažalost, pokazao da stvari ne idu na bolje sa godinama. Činjenica je da neke stvari treba ostaviti analima televizijske istorije. 


Više detalja na sajtu BuzzFeed

2 Comments

  1. Ne bih samo mogla da se složim sa tvrdnjom da je "drugi film bio veoma loš". Meni je drugi film čak ubedljiviji od prvog, ako se uopšte oni trebaju upoređivati. Možda ja imam takav utisak jer sam bila malo vatreniji fan tzv. "nezavisnih" epizoda u odnosu na one koje su odslikavale "stvaranje jedne mitologije". Prvi film, iako urađen maksimalno profesionalno od strane tima koji nas nikada nije izneverio, meni je na momente ostavljao utisak "zamora materijala", nategnutosti. Drugi film je nezavisna priča i neki potpuno novi kvalitet u smislu: daljeg istraživanja kompleksnog odnosa njih dvoje, njene zrelosti i sumnje u opravdanost žrtvovanja zarad istine koja se prirodno pojačavala sa godinama, njegovog očekivanog introvertnog ponašanja nakon što nepravedno dobija otkaz, dok pokušava od Skali i samoga sebe da prikrije da sve u njemu kipti i jedva čeka izgovor da se reaktivira. Sama radnja filma meni je odlična, priča se dobro razvija i poentira kako u onom "običnom" akcionom delu, tako i u tom mističnom, "x fajličnom", koji se tiče jednog ljudskog monstruma koji ipak, poput svih negativaca, nije baš tako jednodimezionalna ličnost, a kome bude i dodeljena uloga oruđa u rukama dobra. S druge strane, Skali, nesumnjivo visokomoralna ličnost i odlična lekarka, na kraju filma, uz čudan, gotovo zloslutan bljesak iz svojih plavih očiju praćen muzičkom podlogom koja izaziva jezu, naginje se nad svog malog pacijenta i otpočinje eksperimentalnu metodu lečenja, svesna da je ta metoda visoko rizična, krajnje neizvesnog ishoda, i da će pacijent biti izložen velikim mukama zbog date terapije. Eto o čemu se, po meni, radi u filmu. :)

    ReplyDelete
  2. Veoma zanimljiva analiza filma. Hvala, Marija :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post