Svi još uvek pričaju o povratku "Dosijea X", čak i nakon nedelju dana od kako su objavljene lepe vesti koje su obradovale sve fanove serije. Uzimajući u obzir Džilijaninu inicijativu #XFiles2015, zvaničnu izjavu Foksovih predstavnika i Dejvidov pozitivan stav prema novoj seriji u ograničenoj formi, ovaj blog sakupio je najbitnija mišljenja, spekulacije i zaključke različitih medijskih sajtova:

MTV u svom tekstu navodi da je u ovom trenutku "Dosije X" nezaustavljiv, obraćajući se fanovima serije porukom: "Bacite ruke u vazduh i olovke na plafon, jer su Molder i Skali ponovo u akciji!" Odnosno, najverovatnije u akciji, jer je jedina moguća prepreka ponovnom okupljanju naših najomiljenijih istraživača natrprirodnog "savršeno nestala kao da su je oteli vanzemaljci". Dok ne bude novih informacija, fanovi "Dosijea X" neće mariti da li se radi o kompletnoj sezoni, mini-seriji ili filmu. Najbitnije u svemu ovome jeste činjenica da ćemo verovatno još jednom moći da uživamo ispred malih ekrana, kao u dobra stara vremena, ističe se u tekstu.

Vanity Fair zaključuje da iza najvažnije izjave o statusu serije ne stoje ni Foks, ni Kris Karter, već Skali glavom i bradom. Sajt ističe da je u emisiji "The Nerdist" potkast, Anderson izrazila "je--no ushićenje", u slučaju snimanja novih epizoda serije koja joj je donela slavu. Zahvaljujući heštagu #XFiles2015 odziv je bio ogroman. Ipak, smatra se da smo došli su do zanimljivog doba odlučivanja od strane mase, kada jedan heštag može vratiti dvadesetogodišnju seriju iz mrtvih. A opet, to nije prvi put da je internet zadobio takvu moć.

The Sudbury Star postavlja pitanje - Da li je nastavak "Dosijea X" dobra ideja? Ipak, odgovor zavisi od definicije engleske fraze "reboot". Ukoliko serija jednostavno nastavi tamo gde je poslednji put stala, onda se zapravo ne radi u rebutovanju. Radi se o ponovnom izvodjenju, kao što je bio slučaj sa nastavkom "Ometeni u razvoju". S druge strane, pravi rebut radjen po uzoru na "Zvezdane staze" bio bi više nego dobrodošao. Medjutim, tekst nije dao podršku povratku mitologije koja se sa nekoliko scenarista rasipala u više pravaca, pa se na Kartera apeluje da obrati pažnju na Pušača, Krajčeka i Usamljene revolveraše.

Kako bi se publika podsetila na najbolje od najboljeg, napravljena je lista od pet epizoda koje se obavezno moraju pogledati:

"Sqeeze" (sezona 1),
"Home" (sezona 4),
"Drive" (sezona 6),
"Beyond the Sea" (sezona 1),
"Bad Blood" (sezona 5).

Chip Chick objavljuje: "Istina više nije tako daleko negde tamo!" Iako ništa nije rešeno, uzbudjenje je veliko jer nam najveća serija svih vremena kuca na vrata. Sada imamo zvanične izjave, pa zainteresovani tim agenata Moldera i Skali možemo ponovo pratiti, najverovatnije, u slučajevima vanzemaljskih otmica. Što se tiče samog nastavka, uvek je bilo očigledno da "Dosije X" kao serija bolje uspeva uz svaki nedeljni horor šou koji pokušavaja da nadmaši onaj predhodni, ostavljajući nas u nadi i očaju za ponovnim pojavljivanjem onih figura iz senke koje guraju stvari napred. Da li su nove epizode pravi izbor? Da li zaista mislimo da je direktni pogodak iz rakete usmrtio Pušača? Ovaj sajt sa sigurnošću želi da veruje u nastavak priče.

Inquisitr na slikovit način zahvaljuje velikom udelu Andersonove na "posadjenom semenu ideje", koje je urodilo plodom. Očigledno da je Džilijan Anderon bila usamljena na misiji vraćanja omiljene serije Krisa Kartera, ali je nakon pokrenute kampanje Foks počeo da shvata njen značaj. Ipak, ključnu figuru u ovom slučaju predstavlja tvorac serije, koji je prema rečima Foksovih zvaničnika izrazio interes za snimanje nastavka. Uprkos tome, dodaje se činjenica da Karter još uvek nije dao zvaničnu izjavu za medije.

Den of Geek negira status trećeg filma, koji sedam godina od nastavka "Želim da verujem" gubi svaki smisao. Posmatrajući to sa kreativnog stanovišta, sajt tvrdi da bi uprkos pokrivenom, odnosno udvostručenom budžetu i skromnom zaradom na Boks ofisu od 69 miliona, tek poneko govorio o njegovom uspehu u okviru franšize. Ovaj film je simbolično opisan kao "mlaka epizoda Čudovišta nedelje". To nije način na koji bi Molder i Skali trebalo da nastave priču. Osim toga, sajt navodi da bi za nastavak "Dosijea X" najviše odgovarao model od 12 epizoda po uzoru na seriju "24". S druge strane, ponovno ujedinjenje Moldera i Skali bi obnovilo ono od čega su fanovi bili lišeni tokom osme i devete sezone i predstavljalo bi nagradu svima onima koji su bili ubedjeni da će se serija vratiti na smisleniji način. Postoji nada da će nas potencijalni rebut predstaviti sa novom generacijom čudovišta nedelje i agentima koji rizikuju svoj život goneći ih.

Daily Herald vezuje uzbudljivu perspektivu nove sezone "Dosijea X" za tvorca Krisa Kartera, ali i njegovu sposobnost da još jednom održi balans izmedju maestralnih priča o zaverama i posetiocima iz svemira, nezaobilaznim čudovištima nedelje i neobičnim komičnim epizodama.

Sajt je za sam kraj svojih navoda napravio izbor od pet ključnih, nezavisnih epizda za svačiji ukus:

"Ice", sezona 1,
"Clyde Bruckman's Final Repose", sezona 3,
"Home", sezona 4,
"Bad Blood", sezona 5,
"Triangle", sezona 6.

Za razliku od svega navedenog, britanski Metro smatra da "Dosije X" pripada prošlosti. Radi se o izvrsnoj, ali i o seriji koja je imala svojih mana. Uprkos prvim sezonama koje su bile izvanredne, seriju je pratio negativni efekat. Nakon toga, serija je bivala sve labavija bez ideja na samom kraju, pominjući i pokušaje da se kroz dva igrana filma priča vrati na pravi put. Medjutim, autor teksta se nije zaustavljao sa kritikama, dodajući da će nastavak serije odvojiti Dejvida i Džilijan od uzbudljivih projekata, samo da bi Foks mogao da nadomestili manjak novih projekata.

Za sam kraj nedeljne retrospektive, nepotvrdjena novost stiže i sa sajta IMDb:


Post a Comment

Previous Post Next Post