Nove epizode serije nastavljene su nakon četrnaest godina, oslikavajući realan svet. Ipak, od onda se promenilo mnogo toga. Kako su se agenti Molder i Skali navikli na hrabri novi svet pametnih telefona, video striminga i društvenih mreža? Tvorac serije, koji je nedavno posetio vašingtonski festival "The Future is Here", govorio je za lokalni list o uticajima nove tehnologije koja je pogodila "Dosije X" franšizu  — pred kamerama, ali i iza nje.

"Oduvek je bila isticana upotreba telefona kojima su se služili Molder i Skali. U pitanju su životne linije na njihovoj relaciji, ali i cigle u njihovim rukama. Nakon prestanka emitovanja serije, njih dvoje čak nisu razmenjivali ni sms-ove."

"Jedna od najvažnijih stvari Molderove potrage i raskrinkavanja zavere — uz sav prateći materijal koji mu je bio dostupan — znači da Molder može da nastavi sa svojim radom od kuće u gaćama. I više smo nego svesni hakovanja. Na primer, u jednoj od scena Molder razgovara sa Skali, a mi primećujemo kako pričvršćuje lepljivu traku preko kamere na laptopu."

"Kada je serija ugašena 2002, postojao je politički ambijent u okviru koga smo predali svoju sudbinu vlastima. Nisu nas interesovale vladine zavere. Nakon 15 godina došlo je do promene trenda u suprotnom smeru. Tako je sazreo trenutak za pripovedanje ovih priča koje su bile pogodne za novonastalu klimu. Sada živimo u svetu "Građanin četiri". A i vlasti su priznale da nas špijuniraju. Zapravo, ono što me najviše iznenađuje je činjenica da niko ne ulaže prostest povogom toga." 

Detaljnije: The Washington Post

Post a Comment

Previous Post Next Post