Zašto je 22. decembar 2021. najvažniji izmišljeni datum u pop kulturi? Ima mnogo primera, a jedan od njih nudi "Dosije X".

Kolonizacija planete u seriji je trebala da otpočn pre deset godina, baš na ovaj dan, a sam datum je otkriven u poslednjoj epizodi devete sezone.

Iako su Molder i Skali otkrili kakva budućnost očekuje Zemljane, do kolonizacije nije došlo. Ovaj datum je, inače, označen kao poslednji dan po Majanskom kalendaru. Iako su se ljudi širom planete pribojavali zvaničnog završetka postojanja čovečanstva, smak sveta se nije dogodio.

Nove sezone "Dosijea X" dale su fanovima novu nadu da će mitološki luk biti zaokružen i da će neuspela kolonizacija biti objašnjena. Kreator serije, Kris Karter, odustao je od ideje o apokalipsi. U jednoj od scena premijerne epizode 11. sezone, objašnjeno je zašto do kolonizacije nije došlo: vanzemaljci su odustali od svojih planova jer „nisu bili zainteresovani za planetu koja se zagreva i sa resursima koji nestaju".

U suštini, stanovnici su u velikoj meri iskvarili sopstvenu planetu, te je Zemlja postala nainteresantna vanzemaljskim kolonistima.


Izvor: Euronews

Post a Comment

Previous Post Next Post