Autor teksta objašnjava takozvane opsesije štrebera kroz prizmu surove realnosti pop kulture, pružajući pomoć svima onima koji žele da osećaju zanešenost, ali koji u isto vreme nisu sigurni odakle da krenu u potragu za novom privrženošću. Ovo je samo odlomak teksta koji se može u potpunosti pročitati na dole navedenom linku.

Dosije X je jedna od najboljih SF serija u istoriji televizije i jedna od onih koja je zbog nesposobnosti da najavi zadovoljavajući zaključak smatrana nebitnom medju fanovima drugih serijskih žanrova. Serija je od 1993. emitovana u devet sezona, uključujući dva igrana filma, uz veći broj spin-of novela, stripova i video igara. Jedan deo spomenutog je čist užas. Atraktivni FBI agenti Foks Molder i Dejna Skali ostaju ikone u pop kulturi, a sinteza antologijskog mita serije (a la Zona sumraka) i misterije (a la Zona sumraka) ustanovile su obrazac koji je i danas veoma uticajan. Serija je obezbedila i upozoravajuću priču dok je Karterova nevoljnost (ili čak nemoć) da razreši vlada-vanzemaljci-zavera mitologiju uspela da veliki deo popularnosti Dosijea X sahrani oduzimajući jaku vodeću poziciju serije uz pomoć sve češćih filozofiranja i glupih obrta. Tada je Duhovni, koji je imao vodeću ulogu napustio seriju u osmoj sezoni dok je njegova zamena, Robert Patrik, dao svoj maksimum uz pomoć materijala koji mu je dat. Posrnula serija je izgubila i ono malo integriteta, spotaknuta nimalo inspirativnim zaključkom iz 2002. godine.


autor: Zak Hendlen, ceo tekst: avclub.

1 Comments

  1. Interesantan tekst, svidja mi se analiza. Slozio bih se sa 90 % stvari. Nazalost, moram da se slozim da su poslednja sezona i drugi film nesto sto se moze propustiti.

    ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post