Veliko hvala Aleksandru za info!

Izdavačka kuća Paladin je 7. maja na trećem novobeogradskom sajmu knjiga predstavila roman Bog nas sve mrzi, koji bi već trebalo da se nadje u prodaji u svim većim knjizarama u zemlji. Knjiga se može poručiti i preko linka Knjižara.com po ceni od 999 dinara.

Roman Bog nas sve mrzi se u Kalifornikaciji pominje nebrojeno puta, tako da je sasvim sigurno da su mnogi verni gledaoci osetili potrebu da prelistaju ovo „remek-delo savremene američke književnosti“. Showtime je prepoznao postojeći komercijalni potencijal, pa se postarao da publika dobije ono što želi. Iskusni ghostwriter Džonatan Grotenštajn angažovan je kako bi „ušao u cipele“ Henka Mudija i napisao njegovo najznačajnije delo.

Zanimljivo, Grotenštajn je u intervjuu priznao da je tokom pisanja došlo do mešanja izmišljene Mudijeve biografije i njegovog vlastitog života – među ta preplitanja se mogu ubrojati lik Dafne (zasnovan na Grotenštajnovim vlastitim ljubavnim nedaćama) i psihodelična blic poseta Južnoj Koreji koja romanu ubrizgava neočekivanu ali dobrodošlu dozu egzotike. Kombinovanje fiktivnog i stvarnog doprinosi efektnosti romana koji uspeva da stvori osećaj proživljenosti i autentičnosti.
Fanovi Kalifornikacije ne bi trebalo da budu u dilemi. Bog nas sve mrzi je roman koji svakako moraju imati na svojoj polici. Takođe, ova sočna knjiga može poslužiti kao sjajna inicijacija za sve koji još uvek nisu imali prilike da pogledaju seriju – uvod u ono što će tek doći. Uspešno rekreirajući atmosferu Kalifornikacije, Bog nas sve mrzi je prvorazredni popkulturni artefakt za sve one koji vole ili planiraju da zavole Henka Mudija. Fetišizam u najčistijem obliku.


U predstavljanju ovog romana učestvovali su Goran Skrobonja, izdavač i prevodilac i Petar Petrović, pisac i režiser, vrstan poznavalac serije Kalifornikacija. Promocija je bila garnirana insertima iz serije, te je – verovatno prvi put u istoriji književnih promocija u Srbiji – njenu najavu pratila napomena da se ne preporučuje osobama mlađim od 16 godina.
Skrobonja je u uvodnom osvrtu pomenuo više vidova prožimanja književnosti i vizuelnih medija – od saradnje značajnih književnika kao što su Fokner, Stajnbek, Čendler, King ili Hornbi sa Holivudom, preko ekranizacija književnih dela i novelizacija uspešnih filmova, sve do najnovijeg fenomena – izlaska izmišljenih književnih dela iz popularnih TV serija iz virtuelnog u stvarni svet i knjige koje možemo uzeti u ruku, kupiti i pročitati.

Petar Petrović je potom, uz video odlomke, analizirao samu seriju i bliže upoznao prisutne sa glavnim likovima i osnovnim motivima Kalifornikacije i na taj način zaključio jednu ne tako uobičajenu promociju jedne ne tako uobičajene knjige.

http://www.paladin-beograd.com/

2 Comments

Post a Comment

Previous Post Next Post