photo credit: philater1
/Ažuriran post/

Festival Hej osnovan je 1987. godine i smešten je u predgradje Hej-on-vaja, koji se nalazi na teritoriji nacionalnog parka Brekon Bikons u Velsu. Festival privlači najnadahnutije pisce, režisere, komičare, političare i muzičare. Hej ima zadatak da za deset dana u maju posetiocima ponudi pregršt priča, ideja, zabave i muzike.

Kako bi proslavio kampanju pedesetogodišnjice ljudskih prava, Amnesti Internešnal je pozvao posetioce velškog festivala da 4. juna ispišu reči i ostave slike na džinovskom zidu u obliku leptira i tako daju svoj doprinos u podršci ženama i devojčicama - žrtvama nasilja u Nikaragvi. Tim povodom Vanesa Redgrejv, Ralf Fajns, Džej Sanders, Demijan Luis, Džilijan Anderson i Filip Sends su kao tzv. tim Tortura izveli zajednički nastup, a u režiji Indu Rubazinghem napravili su i provokativni osvrt na tehnike ispitivanja američke vojske i administracije u Gvantanamu i šire. Pokušali su da daju odgovor na pitanje: Kada advokati koji odobre zloupotrebu prelaze liniju koja vodi u kriminal?
Sajmon Mandi na blogu festivala dodaje da je uprkos ovoj brilijantnoj ekipi veliki broj ljudi reagovao bučno i delovao zajedljivo odlazeći nakon završetka nastupa.  

Džilijen i Vanesa su prisustvovale intervjuu Džulijena Asanža, koji je govorio o redovu Bredliju Maningu, poznatog po tome što je 2010. godine bio osumnjičen za odavanje poverljivog materijala sajtu Vikiliks.


slike: gaws

Post a Comment

Previous Post Next Post