Hub Pages je u okviru svojih tekstova posvećenih naučnoj fantastici napravio i nekoliko prikaza o serijama ovog žanra koje su ostavile neizbrisiv trag na publiku. U čast tzv. džinova naučne fantastike, autor ovih tekstova je posvetio posebnu pažnju analizi (osvrtu) na nekoliko televizijskih hitova, medju kojima je i Dosije X:

Nova formula

Kada je Dosije X startovao 1993. godine, bilo je jasno da se razlikuje od većine drugih serija. Dosije X se usudio da  prati formulu koja inače odbija publiku. To je bila serija koja je odbila zbije priču u simpatični deo za naslov na kraju epizode. Jednostavno bi vas ostavlia da maštate. Ostavila vas je da sedite na ivici mesta na kojem sedite. Naterala vas je da palite sva svetla po kući kako bi ste bili spokojni da nema čudovišta koja vrebaju iz mračnih uglova.

Prema verziji postojećih precendenata, Dosije X nije trebao da postoji. Normalno, publika ne voli kada je priča ostala nedorečena, ali je epska priča Krisa Kartera o dva agenta u potrazi za istinom izmenila stvari i trajno popločala put serijama kao što su Izgubljeni i Frindž.


Želim da verujem

Najjednostavnije rečeno, Dosije X je priča o Istini. Fokusirana je na dva lika, Foksa Moldera i Dejnu Skali. Partneri su bili očigledno različitih ubedjenja i pogleda na prirodu univerzuma i nauku, dok su učili, sazrevali i nastojali da zajedno pronadju istinu.

Jedan od razloga zbog kojih je Dosije X opstao jeste njegovo jezgro, i svrha o pronalaženju istine, koja je nešto sa čime bi se mogli poistovetiti svako. Dva glavna slogana iz serije su Želim da verujem i Istina je tamo negde.  Oba nose jasnu poruku koja oslikava osnovnu ljudsku želju. Svi ljudi, mimo verskih ubedjenja, žele da veruju u nešto i svi žudimo da razotkrijemo istinu.

Borba u verovanje u stvari je veća od nje same, a to je glavna komponenta serije. Neprekidna, glavna potraga za istinom je ono što daje pogon seriji i likovima za otkrivanje neobjašnjivog, jezivog i natprirodnog.

Zavera

Dosije X je sastavljen iz dva tipa epizoda. Jedan se odnosi na Zavere. Osnova priča koja se proteže kroz devet sezona i predstalja zaveru američke vlade koja zataškava postojanje vanzemaljaca. Molder je bio rešen da razotkrije zaveru zbog umešanosti njegovog oca i otmice njegove sestre, Samante.

Zavera je počela da se polako odmotava otkrivajući stvari kao što su eksperimentisanje, žigosanje i stavljanje ljudi pod kataloge, kloniranje, istinu o pozadini otmica, obodenim brodovima vanzemaljaca i još mnogo, mnogo toga. Zavera je bila velika, uvijena i stalno promenljiva. Publici je bilo poprilično teško da shvati dokle doseže zavera koliko je bilo Molderu i Skali. 

Samostalne epizode

Drugu vrstu epizoda u seriji su činile samostalne epizode. One su predstavljale veći deo svake sezone, protkane oko zavera, od Čupakabre pa do golema.

Ovakve epizode su bile često zastrašujuće i neke od njih su ostavljale snažan utisak nedeljama, ali je bilo i nekoliko komičnih epizoda dodatih u ovaj miks. Mnoge od njih su ekstremno dobro odradjene, dobro napisane i dobro odglumljene. Pojedinačne priče su dozvoljavale tvorcima da istraže različite aspekte verovanja i oscećanja likova, kao i odnos izmedju Moldera i Skali.  

Molder

Foks Molder je odličan profajler i agent. Ipak, na karijeru je uticala njegova opsesija o rešavanju misterija vezanih  za otmicu njegove sestre. Osnažen verovanjem da su njegovu sestru oteli vanzemaljci, Molder gradi jedinicu oko rešavanja neobjašnjivih slučajeva poznatih kao dosijei iks.

To je Molderova misija da sazna istinu koja gura seriju u novom pravcu. Njegova volja da skoči i veruje u ono što drugi odbacuju kao hir ili ludilo, vodi ga lice u lice sa nevidjenim moćima, natprirodnim silama i vanzemaljcima. Molderova volja da veruje je sveobuhvatna i povremeno ga tera da radi van zakona i mimo saveta partnerke Skali.

Skali

Dejna Skali je žena nauke, doktor medicine i ozbiljan agent, koja je stavljena na dosijee iks kako bi razbila Molderove lude teorije. Ona je jaka i nezavisna, ali njena naučna pozadina joj otežava da načini imaginaran skok za razliku od njenog partenra koji to čni sa lakoćom.

Skalina neverica deluje kao savršena sujeta za Molderovu obsesiju. Ona ga proverava i iscrpljuje moguća objašnjenja pre potrage za nemogućim. Veoma je odana Molderu i njih dvoje stvaraju čvrstu vezu, koja se konačno pomera ka romantici kako serija napreduje. Skali je lik koji često trpi zbog većinu Molderovih ludih ideja, gubitka sestre i kancera zbog njenog učešća u dosijee iks.

Post a Comment

Previous Post Next Post