Pre dvadeset godina na današnji dan emitovana je pilot epizoda naučno-fantastičnog kultnog klasika. Glavni glumci Dejvid Duhovni i Džilijan Anderson su uz idejnog tvorca Krisa Kartera i grupu scenarista i koproducenata proslavili godišnjicu okupljanjem u San Dijegu na medjunarodnom Komik konu. Serija, koja je ubrzo postala planetarni hit emitovana je u 202 epizode, kroz devet sezona, dobitnica je brojnih nagrada, iznedrila je dva igrana filma i zauvek stvorila snažnu bazu fanova. Serija je ostala upamćena po pomeranju dotadašnjih granica, uklanjanju stereotipa o polovima, duboko zagazila u ideju o nacionalnoj zaveri i invaziji iz svemira, ali i po takozvanim "čudovištima nedelje". Uticaj serije prožet je kroz ideje u drugim televizijskim serijama, pojedinim filmovima, muziku inspirisanu serijom i brojnim stripovima. 



Internet mediji su ovaj datum propratili kroz svoje članke i blogove gde navode zbog čega je "Dosije X" ono što zapravo jeste.


Izdavač aktuelnog "Dosije X" stripa, IDW Publishing, proslavio je dvadesetogodišnjicu na svom Tambleru uz ekskluzivni prikaz naslovne strane petog izdanja, koju je uradio umetnik Džoi Koroni.



"Hafington post" je na svom blogu naveo deset razloga zbog kojih smo voleli "Dosije X":

- Ozbiljno jeziv program (čovek-metilj, otmice vanzemaljaca, incestoidna porodica - odličan induktor košmara).
- Odlični gostujući glumci (Džek Blek, Rajan Rejnolds, Felisiti Hafman, Luk Vilson, Keti Grifin).
- Izrazita fikcija (lutke koje zaposedaju, čudovišta iz jezera, ljudi-drveća, šifteri, Čupakabra).
- Muzička tema uz koju volimo da zviždimo.
- Vladina zavera.
- Odlične fraze i interne pošalice ("Želim da verujem", Usamljeni revolveraši, Pušač).
- Nerešena seksualna tenzija glavnih junaka.
- Komične epizode.
- Enigmatična doktorka Skali.
- Foks Molder.


"Hit fiks" u svom članku navodi da je "Dosije X" jedna od najboljih serija svih vremena, ne samo zbog talentovanog rada majstora iza scene, uključujući Vinsa Giligana i Hauarda Gordona, već i zbog koncepta koji je usadjen u svest i gledaocima i serijama koje su usledile. "Dosije X" je uveo ideju o tome da serija može da ima "mitologiju", kao vrstu komplikovane priče u pozadini i samu razvojnu radnju koja može da postoji godinama uz mogučnost njenog objašnjenja.

Karter je od elemenata naučne fantastike stvorio trojanskog konja ubačenog u prepoznatljive elemente serije sa policajcima, stvarajući tako jednu od retkih televizijskih serija koje su prihvatljivije onima koji sebe ne smatraju štreberima.




"Flejvor vajer" na svom blogu objašnjava da je centar serije odlična horor naučna fantastika koja je nudila dve mogučnosti. Svake nedelje su gledaoci mogli da očekuju ili mitološku priču - onaj deo centralne priče koja se bavi tematikom o vanzemaljcima, praćenu zaverom nevidjenih moći koja krije saznanje o civilizacijama van naše planete - ili epizodu o jedinstvenim čudovištima. Sve u svemu, gledalac je mogao sebi da priušti dovoljnu dozu odredjene zavere, uz prepozatljiv slogan: "Želim da verujem" i to sve u jednočasovnom programu.

Blog navodi i savršeno vreme u koje je počela da se emituje serija - uz blisku slučajnost pojave Interneta, pa je sama serija pomogla da se kultiviše ideja o nepoverenju u predstojeće doba konekcije. 



"Mental flos" je u čast dvadesetogodišnjice objavio listu sedam ne toliko očiglednih stvari koje postoje zahvaljujući "Dosijeu X":

1. "Braking Bad" 
Vins Giligan je bio impresioniran glumom Brajana Kranstona (epizoda "Drive"), od koga je traženo da pokaže humanost u inače odvratnoj osobi, što mu je obezbedilo ulogu Voltera Vajta u seriji "Braking Bad".

2. i 3. "Bafi: ubica vampira" i "Torčvud"
Džoš Vedon je svoju seriju "Bafi" nazvao mešavinom serija "Dosije X" i "Moj takozvani život". Rasel T. Dejvis je "Torčvud" predstavio kao seriju o misterioznoj agenciji koja ispituje natprirodne fenomene i mesto gde se susreću naslovi "Dosije X" i "This Life". 

4. Porast virtuelne komunikacije medju fanovima   
Simlutani rast popularnosti serije i globalne mreže omogućio je da serija postane jedna od prvih naslova koji je mogao da se prati preko sajber baze fanova, gde bi se satima diskutovalo o seriji, spekulisalo o novim zapletima i stvarale takozvane fan-fikcije.

5. Džulijen Mur u filmu o Hanibalu Lektoru
Ugovor je zabranio Andersonovoj tumačenje uloge FBi agenta u drugim projektima, te je glumica ostala bez uloge Klaris u nastavku "Jaganjaca". Uloga je na kraju pripala Murovoj. Igrom okolnosti, Džilijan je nedavno tumačila epizodnu ulogu Lektorovog terapeuta u seriji "Hanibal".

6. Vilijam B. Dejvis
Dejvis je prvobitno planiran kao statista, dok je u vreme snimanja predavao u vankuverskoj školi glume. Karter je sa ostatkom tima bio oduševljen njegovim izvodjenjem u pilot epizodi, pa je njegova epizodna uloga trajala svih devet sezona, što mu je omogućilo da postane jedan od tri počasna glumca u seriji (likovi Moldera, Skali i Pušača su jedini koji se pojavljuju u prvoj i poslednjoj epizodi).

7. Mitologija i "efekat Krisa Kartera"
"Dosije X" je stvorio nekoliko izraza koji su postali svakodnevni u današnjoj televizijskoj kulturi. Izraz "milološke epizode" objašnjava epizode ili radnju koja je poslužila za pripovedanje serije umesto pojedinačne epizode.
"Efekat Krisa Kartera" je postao relativno uobičajan termin kojim se objašnjava sveobuhvatnost mitologije u seriji, a koja je toliko komplikovana da zbog nje serije počinje da gubi gledanost, jer gledaoci više ne veruju da bi misterija mogla da bude potpuno razrešena uz bilo kakvu satisfkciju.



"Baz fid" je predstavio impresivnu listu sa čak 65 stvari uz objašnjenja koje se moraju znati o mitologiji "Dosijea X". Lista daje objašnjenja o postanku, početnom delovanju i članovima grupe zvane Sindikat. Projekat, u četiri stavke objašnjava ciljeve Sindikata, dok se lista dopunjuje elementima vezanim za Koloniste, crno ulje, kolonizaciju, vakcinu i hibride. Posebne stavke na ovoj listi rezervisane su za Samantu Molder i Kasandru Spender. Lista se nastavlja ključnim stvarima vezanim za implante, pobunjenike, lovce na ucenjene glave i super vojnike. Kraj liste je predvidjen za pet stvari koje uključuju bebu Vilijama.

Post a Comment

Previous Post Next Post