Kultna naučno-fantastična serija ostavila je veoma značajan uticaj na televiziju devedesetih, a može se reći da je taj uticaj i dan danas u porastu. Procedure FBI-ja o vanzemaljskim otimcama, atipična nauka, paranormalna aktivnost i sakrivene zavere – preuzeli su tradicionalni ekscentrični subjekat stvari i pretočili ga u televizijsko zlato. Kinematografski, atmosferski i ubedljiv, "Dosije X" jedva da je imao vremena da se utemelji kao kult, pre nego što je postao globalni fenomen – iako je serija završena 2002. godine njen uticaj je još uvek jak. Gardijan navodi šest stvari koje je serija podarila televiziji.





Glumačka karijera Džilijan Anderson

Reklo bi se da je "Dosije X" proslavio Džilijan Anderson, ali bi najverovatnije uspela i bez ove serije. Kris Karter je jasno prepoznao njen potencijal, lobiraujći snažno za nepoznatu dvadesetčetvorogodišnju glumicu da tumači lik Dejne Skali. Prema Karterovim rečima, uspela je da "dokaže sebi kako je svom liku stvorila dobar kvalitet". Dve decenije kasnije, Anderson je priznata svuda. Uskoro kreće sa snimanjem druge sezone detektivske drame "The Fall", ostaje upamćena kao specijalni gost u seriji "Hanibal" i od marta meseca će početi da se pojavljuje u političkom trileru "Crisis". (A što se tiče Duhovnija sa druge strane, neki ljudi bi naveli "Kalifornikaciju", zar ne?)



Vicevi o snimanju serija u Kanadi

Iako su Molder i Skali prelazili Ameriku uzduž i popreko istražujući čupakabre, vampire i pojave ili male zelene, prvih pet sezona je snimano i obradjivano u Vankuveru. Tehnički aspakti televizijske produkcije su tek retko bili predmet žute štampe, a opet je preovladavao jak apetit za informacijama o "Dosijeu X" – kao i činjenica da je Duhovni zbijao šale o velikoj količini kiše koja je padala u Kanadi – ova obimna produkcija je stekla skoro pa mitski status. Takodje, popularizovala je ideju da ukoliko ste snimali televizijsku seriju u Vankuveru, znači da ste bili plićih džepova, što se zadržalo kao mišljenje javnog mnjenja i do današnjeg dana.



"Frindž" i desetak drugih serija...

Naslagani broj slučajeva uvrnutih fenomena, priče od jedne sezone, jake FBI agentkinje, seksualne tenzije izmedju glavnih likova – "Frindž" se nije stideo činjenice da je napravio pokušaj oživljavanja Karterovog megahita nove generacije (u posebno namensku čast, produkcija je čak i preseljena za Vankuver počevši od druge sezone). Ipak, ovo nije jedini slučaj. U ranim danima "Bafi ubice vampira", Džos Veldon je voleo da opisuje seriju kao "'Moj takozvani život' koji sreće 'Dosije X'", a tragovi "faktora X" uočljivi su u skoro svakoj naučno-fantastičnoj seriji koja je stvarana od 1994. godine, uključujući "Skladište 13", "Natprirodno", "Tamno nebo", "4400", "Uspavana dolina"... ne uzimajući u obzir Karterov pesimistični spin-of, "Milenijum".



... Uključujući jedan značajan primer

Vins Giligan, tvorac "Čiste hemije", bio je rani usvojitelj i "apsolutni tvrdokorni fan" serije. Upoznao je Kartera tokom produkcije druge sezone, a zatim se pridružio timu scenarista, gde je napisao 30 epizoda. "Serija me je naučila kako da budem producent i na koji način treba da vodim seriju", izjavio je Giligan prošle godine. "Naučila me je kako da budem glavni". Naravno, njegov rad pre serije – "Vajlder Napalm" – kao i ono što je usledilo nakon nje, predstavlja iskustvo koje mu je pomoglo da se fokusira na svoj talenat. Treba navesti i njegovo poznanstvo sa Brajanom Kranstonom. Glumac se pojavljuje u epizodi "Drive", čiji je scenarista bio upravo Giligan.



Mitologija i biologija

"Dosije X" je popularizovao ideju "mitologije" u televizijskoj seriji, kao svojevrsni redosled pripovedanja u samostalnim epizodama, uz koju se i najstrašnija čudovišta nedelje čine nekako relevantnim u celokupnoj priči. Sveobuhvatna zavera o pokušaju vanzemaljaca da kolonizuju planetu stvorila je nevidjenu potrebu fanova za konzumiranjem epizoda, dok je Foks bio više nego srećan da objavi beskrajne setove video kaseta, često sa konfuznim elementima. Na vrhuncu manije krajem devedesetih nije postojao Fejsbuk, pa niste mogli da iskopate za kakvu vrstu kulture je zainteresovan potencijalni partner, ali ako biste završili u nečijem stanu i uočili jedan od onih glomaznih, groznih setova na polici, to bi vam možda bio simpatičan trag. Da li je ova invazija VHS kaseta stvorila novu generaciju dece gikova koje su podizali fanovi "Dosiea X"? To je teorija.



Naslovna numera "Dauntonske opatije"

Neobjašnjivo.




Izvor: Gardijan

Post a Comment

Previous Post Next Post