Uz povećanje starosne granice, ekspanziju kablovske televizije i promene u praksi emitovanja, zabrana televizijskih serija je najverovatnije pred izumiranjem. Ipak, u ne tako dalekoj prošlosti, postojali su slučajevi kada je televizijska mreža morala da povuče epizodu sa programa zbog škakljivih tema kao što su abortus, seks, nasilje, religija i medjurasni odnosi. "Indi vajer" je predstavio deset epizoda popularnih serija, koje su zbog kontroverza morale da budu povučene sa televizije.

"Dosije X" sezona 4, epizoda 1: "Home"
Opis: Molder i Skali su poslati u malu, idiličnu ruralnu zajednicu u kojoj vreme kao da stoji, kako bi istražili leš izuzetno deformisane bebe. Njihova istraga vodi do porodice koja živi u nezamislivoj izopačenosti, čiji članovi dobijaju nagone za ubistvom onog trenutka kada snage modernog sveta budu ugrozile njihovo retrogradno postojanje povezano sa incestom.



Zbog čega je došlo do zabrane? Ovo je prva epizoda serije "Dosije X" koja je emitovana bez upozorenja. Od autora Glena Morgana i Džejmsa Vonga, "Home" predstavlja jedinu nerepriziranu epizodu na matičnoj mreži Foks. Dok je nasilje najčešće navodjeno kao razlog, uz nekoliko scena fatalnog batinanja, odsecanja glave, nabadanja na kolac, sekvence porodjaja u kućnim uslovima i mnogo pucnjave, predstavljeno je jezivo, groteskno nasilje za koje se može reći da je krajnje uznemirujuće (inače briljantno postignuto). Život porodice u pećinskom stilu, delom Lederfejs, delom koncept Frankenštajnovog čudovišta, praćen je veoma efektivnom muzikom (obrada Džonija Metisa "Wonderful, Wonderful" ide tokom scene brutalnog dvostrukog ubistva), uz zakopavanje mutirane bebe i pronalaženje majke sa odstranjenim ekstremitetima, sa sigurnošću i dan danas predstavlja poprilično nezgodnu stvar za stomak.

Šta je rečeno: Kim Maners, režiser serije, opisao je zakopavanje bebe kao "najodvratnije snimanje scene u celoj karijeri".

Indie wire

2 Comments

Post a Comment

Previous Post Next Post