Sve ono što se može smatrati dobrim i tiče se moderne televizijske renesanse počelo je sa "Dosijeom X". Foksov pionir naučne fantastike, drama o natrpirodnom i teorijama zavere predstavljao je potpuni rizik na samom početku 1993. godine. Taj rizik se ipak isplatio, ukoliko se govori o rejtinzima i kulturnim fenomenima, odnosno svojevrsnom fenomenu koji traje i dan danas. Serija je s druge strane popločala put izazovnim, ekperimentalnim i veoma uvrnutim telezivijskim programima, koji ranije nisu vidjani, a koji su delovali kao poligon za scenariste voljne da stvaraju mnoge hit serije oko kojih se vode ozbiljne diskusije na internet forumima i drugim mestima.

Počeci "Dosijea X" se smatraju pomalo grubim i uvrnutijim nego što bi bili danas. Dokaz ove teorije predstavljaju odbačeni scenariji i ideje epizoda koje su cirkulisale od kako je serija počela da se prikazuje. Neke od tih nerealizovanih i neprocenjivih ideja predstavio je sajt What Culture.

10. Originalni "Kitsunegari"

"The Kitsunegari" govori o serijskom ubici (Robert Patrik Model, nadimak Pušer) koji ima moć da svoju volju usmerava na druge. Molder i Skali ga gone nakon bekstva iz zatvora, u koji je bio smešten nakon dinamične potere (treća sezona, epizoda "Pusher"). "Kitsunegari" je najpre bio zamišljen kao dramatična epizoda. Tim Minear je dobio ideju o osudjenom kriminalcu, ateisti, kome je bog zapovedio da ubija zle ljude, što je činio teleportacijom iz ćelije. Kako je scenario morao da bude priveden kraju za kratko vreme, ideja o bekstvu iz zatvora je bila logičnija. 

9. Bezimene priče o psima

Epizoda "Alpha" (šesta sezona) je zasnovana na dva odvojena nerealizovana scenarija. Inspirisana je knjigom Stivena Kinga "Kudžo". Epizoda je fokusirana na seriju ubistava koje su pripisane neživoj vrsti azijskog psa, za koju se verovalo da je istrebljena. Scenarista Džefri Bel je spojio dve ideje koje je odbio zbog nedostataka "odličnih vizuelnih efekata".

8. Noć živih mrtvaca

Postojala je ideja o rimejku crno-belog filma "Night of the Living Dead". U pitanju je horor priča o kanibalističkim zombijima koji kasape svoje žrtve. Tvorci "Dosijea X" sastali su se sa Stivenom Kingom i Džordžom Romerom. Iz nekog razloga, epizoda nikada nije realizovana. Najpribližniji proizvod bila je epizoda "Milenijuma" koja govori o zombijima. 

7. Sunčeva pesma

"The Song of the Sun" je fikcija jednog od fanova serije. Radi se o D.V. Paoniju, kamermanu serije "Red i zakon". Njegov scenario nastao je uz pomoć autora Frenka Skobleta. Ezoterični koncept astronauta iz davnina fokusiran je na neortodoksnu naučnu teoriju o posetama iz svemira još u analima vremena i prekrajanje društvenog razvoja, religije i tehnologije. Posebni deo scenarija je posvećen egipatskom faraonu Ehnatonu, inače vanzemaljcu, koji je oživeo 1995. godine. Produkcija je odbacila ovaj scenario uz obrazloženje da bi troškovi snimanja poprilično oštetili budžet televizijske mreže. 

6. Božićna priča

Epizoda "Christmas Carol" je na neki način inspirisana filmskom adaptacijom istoimenog Dikensovog romana sa Alasterom Simom u glavoj ulozi. Skali za vreme novogodišnjih praznika biva uvučena u misteriju sa čudnim telefonskim pozivom i devojčicom koja je možda povezana sa njenom sestrom Melisom. Ova priča nema veze sa Dikensovim likom Ebenezerom Skrudžom, koga posećuju tri duha i pokušavaju da od njega naprave bolju i osobu mekšeg srca. Ipak, scenaristi su najpre želeli da preuzmu ideju "Božićne priče" i smeste Skali na Skrudžovo mesto, bez većih izmena u strukturi duhova prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Kako je Dejvid Duhovni u to vreme bio zauzet snimanjem filma "U ulozi Boga", Skali bi prisustvovala prazničnom čudu bez svog partnera. Ipak, ova ideja je propala zbog suštinskih razlika u karakterima agenta Skali i bezosećajnog Skrudža.

5.  Let 108

Priča je zasnovana na tragičnoj sudbini aviona (TWA Flight 800) koji je leteći ka Njujorku eksplodirao i srušio se u Atlanski okean. Živote je izgubilo svih 230 putnika, pa se ovaj dogadjaj iz jula 1996. godine smatra trećom najvećom avionskom nesrećom u istoriji Amerike. Scenarista Džerfi Redik je dao svoj predlog. Naime, ideju je dobio čitajući priču o ženi koja je pomerila rezervaciju leta, jer joj je ćerka saopštila: "Nemoj da putuješ sutra, imam veoma loš predosećaj". Sutradan je saznala da se nesreća zaista dogodila. Nakon što je Kris Karter odbacio ideju, Glen Morgan i Džejms Vong su napravili priču i pretočili je u film "Poslednja ekskurzija". 

4. Nerešene misterije

"Dosije X" je iz odredjenog razloga postao samoreflektivna i post modernistička serija u sedmoj sezoni i to kroz dve epizode: "X-Cops", kao krosover sa serijom "Bad Cops", prateći sablasnu istragu Moldera i Skali, kao i "Hollywood AD", u kojoj filmski producent kupuje prava za priču o vanzemaljcima zasnovanu na likovima naših najomiljenijih FBI partnera. Ideju o krosoveru zasnovao je Vins Giligan još tokom pete sezone i to sa serijom "Unsolved Mysteries", čiji je domaćin bio holivudski glumac Robert Stak. Giligan je planirao epizodu u kojoj bi Stak bio domaćin, a Molder i Skali dubleri sa lošim perikama. Na kraju je ideja zamenjena pričom o vampirima u epizodi "Bad Blood".

3. Beše mračan i zlatook

Judžin Viktor Tums je verovatno jedno od najstrašnijih storenja na televiziji ikada. Besmrtni, fleksibilni čovek bizarnih očiju koji se prehranjuje ljudskom jetrom, ostao je u našim noćnim morama zauvek. Glumac Dag Hačinson se izgleda malo više uživeo u svoj lik, snimajući dve epizode tokom prve sezone serije. Poznat je po udvaranju (tada udatoj) Džilijan Anderson, kao i venčanju sa maloletnom Kortni Stoden (par je venčan 2011, kada je Kortni imala 16, a Dag 50 godina). Hačinson je imao i svoj scenario o Tumsu, čiji je naslov bio u stilu Reja Bredberija: "Dark He Was And Golden Eyed". Iako je scenario bio labav i pisan kao fan-fikcija, predstavljao je "eksperiment sa akcentom na saznanje o mladalačkom izgledu i besmrtnosti; ubrizgana droga imala je nus-efekat koji je doveo do njegove razjarenosti, što je rezultiralo bekstvom iz ludnice. Zbog toga jede jetre kao da su "M&M" bombone – on je poludeo!", dodavši da je Tums "reinkarnacija grabljivog centralno-američko-indijskog boga koji jede jetru". Karter i ekipa su odbili scenario zbog "pravnih razloga" i napisali svoju, neuporedivo smisleniju priču namenjenu za drugo pojavljivanje ovog jezivog storenja. 

2. Duh Abrahama Linkolna

Postoji legenda da ovaj američki predsednik ne može da se odrekne Bele kuće, čak ni kao duh. Glen Morgan i Džejms Vong su se pre bacanja na posao sa spin-of serijom "Milenijum" pripremali za priču o Linkolnovom duhu. Morgan je poprilično bio zagrejan za ovaj scenario jer je "detaljno istraživao i oduvek želeo da radi priču o Linkolnovom duhu". Vremenom su izgubili interes, kao i producenti. "Osetio sam da više nisu želeli moje srce i dušu, stoga nisam želeo ovo da im dam", naveo je Mogran.

1. Kidnaper sa vrteške

Scenarista Vins Giligan i glumac Brajan Kranston poznati su po seriji "Čista hemija". Ipak, njihova saradnja se pamti i po epizodi "Drive". Kranston je tumačio kidnapera koji otima Moldera i prinudjuje ga da vozi auto bez zaustavljanja. Giliganova originalna ideja se odnosila na kidnapera iz cirkusa, koji otima žrtve  tokom vožnje na vrtešci. Ovde je nastao problem. Radi se o običnoj vrtešci (uobičajan naziv na području Evrope je valcer, a u Americi Tilt-A-Whirl) koja se ni ne okreće brzo. Bila je to ideja koju je Giligan više puta potencirao tokom snimanja serije. Pored očigledno besmislenih elemenata koncepta, scenaristi su ukazali i na nedostatak eksplicitne misterije za Moldera i Skali. Tada je Giligan ubacio još jedan element. Kada se vožnja privede kraju, kidnaperova glava eksplodira. Ovakav scenario nije odgovarao, sve dok nije adaptiran za epizodu "Drive" sa elementom tajnih vladinih eksperimenata o talasima niže frekvencije koji ubijaju. 


Izvor: What Culture 

...

- Lista sa šesnaest nerealizovanih epizoda: Vikipedija

- Na proslavi dvadesetogodišnjice "Dosijea X", Vins Giligan je govorio o neadaptiranom "čudovištu nedelje": "Pitao sam Dru Barimor da gostuje u seriji. Želeo sam da razvijem lika koji bi imao izvanredne mogućnosti kontrole nad ljudima, po uzoru na "Decu kukuruza". Ipak, to se nikada nije dogodilo."



Post a Comment

Previous Post Next Post