Ovo bi moglo da zvuči kao neverovatna priča: Glumica Lori Holden je široj publici najpoznatija po ulozi Andree u seriji "Okružen mrtvima", a fanovima "Dosijea X" kao Marita Kovarubijas. Medjutim, ona se ne bavi samo glumom.

Holden je aktivistkinja u oblasti ljudskih prava koja saradjuje sa grupom zvanom Operation Underground Railroad. Radi se o organizaciji čiji je lider bivši agent CIA-e Tim Balard, koji se odlučno suprotstavlja trgovinom ljudi.

Glumica je sa svojom grupom otputovala za Kolumbiju i pokušala da zaustavi grupu ljudi koji otimaju maloletnike i prinudjuju ih da se bave prostitucijom. Balard, Holden i njihova grupa su iznajmili imanje na kojem organizuju lažnu zabavu.

"Imala sam odličnu masku — periku i naočare", izjavila je glumica za CBC News.

Imanje na kome je organizovana kupovina devojaka se nalazi u Kartageni, na severu zemlje. Otmičari su se odazvali pozivu, verujući da će uspeti da otkupe maloletne devojke i proslede ih zainteresovanim kupcima. Filmska ekipa i kolumbijski organi reda su se krili na imanju i čekali da odrade svoj deo posla.
 
"Pretvarali smo se da organizujemo veliku momačku zabavu, a ja sam bila u ulozi bogate Amerikanke koja treba da proda devojke, na šta su trgovci trebali da nasednu, jer sam neko ko voli žurke i dobar provod sa momcima."

Lori je vodila računa o devojkama i trudila se da ih drži na distanci, dok je Balard obavljao lažne transakcije sa otmičarima. Kada je kupovina snimljena kamerom, policija je istog trenutka uletela u prostoriju i uhapsila kriminalce. Ovom prilikom spaseni su životi svih 55 devojaka koje su mogle da osete surov svet dečje prostitucije.

Ona je dodala da njen rad u spasavanju dece izložene seksualnom trafikingu ima mnogo dublji smisao. "Živimo u ciničnom svetu gde se veliki akcenat stavlja na novac i uspeh. Sva ta slava je odlična, ali zbog čega smo ustvari ovde gde jesmo?" 

"Moramo da zaštitimo bespomoćne i to nema veze sa pisanjem čekova. To je sjajno, ali videla sam [dečji trafiking] iz prve ruke i ne mogu da izbacim slike iz glave, ali trudiću se do smrti."

Lori se i do sada bavila humanitarnim radom, najpre u Africi, a zatim u Kambodži i Vijetnamu. Nakon akcije spasavanja u Kolumbiji, glumica navodi da se na ovome neće zaustaviti. 

U priloženom videu, Holden govori o svojim predhodnim iskustvima kao aktivistkinje.



Tekstovi: Elite Daily / CBC News

Post a Comment

Previous Post Next Post