Holivud ripoter u svom najnovijem članku objašnjava da je "Dosije X" kao revolucionarana naučno-fantastična serija uspevala da održi pažnju publike kraj malih ekrana tokom devet godina emitovanja i dokazuje da je udahnula život jednoj od najvećih naslednica: seriji "Čista hemija". 

Tvorac Vins Giligan često je podvlačio uticaj "Dosijea X" na njegovn način pripovedanja i da je sve o upravljanju serijom naučio prateći rad Krisa Kartera. Neki od glumaca "Čiste hemije" su se pojavljivali u "Dosijeu X", uključujući imena Rejmond Kruz (Tuko - "Čista Hemija" i Eladio Buente - "Dosije X"), Deni Treho (Tortuga - "Čista Hemija" i Sesar Okampo - "Dosije X") i Majkl Bouen (Džek - "Čista hemija" i Dvajt Kuper - "Dosije X").
 
Iako se ključni sastojak ove serije možda nije nalazio u kultnoj sagi o paranormalnom, sajt je predstavio pet konekcija na relaciji "Dosijea X" - "Čista hemija".

1. Brajan Kranston
Kranston je gostovao u epizodi "Drive" (1998.), gde je tumačio netipičnog rasistu koga je Molder morao da vozi autom ne bi li sprečio njegovu smrt. Iako je glumio lošu osobu, publika je saosećala nad njegovim stradanjem, a to je upravo ono što je Giligan zamislio za svog lika, Voltera Vajta. 

"Ne morate da ga volite. Ali morate da osećate žalost, empatiju i tugu zbog njega na kraju dana", izjavio je Giligan u intervjuu 2011. godiine.

2. Eron Pol
Eron je kao dvadesetdvogodišnjak gostovao 2001. u epizodi "Lord of the Flies". Radnja je bila fokusirana na misterioznog i opasnog tinejdžera koji je imao izvesnu sposobnost da leti. Ovu epizodu je napisao Tomas Šnauc, koji je uradio i neke od najboljih epizoda "Čiste hemije", a trenutno je angažovan kao scenarista i producent u spin-of naslovu "Better Call Saul".

3. Din Noris
Din Noris, koji je tumačio lik agenta Henka u "Hemiji", dokazao je svoje veštine glumljenja detektiva u "Dosijeu X", gde se pojavljuje kao maršal Tapija u epizodi "F. Emasculata" iz 1995. godine.

4. Uticaj "Dosijea X"
Giligan je naznačio nekoliko referenci iz "Dosijea X" za svoju seriju: kompanija za izdavanje kombi vozila  iz epizode "Burried" je ista ona koju su koristili Molder i Skali. Prezime Ermantrot (Džonatan Benks) iskorišćeno je 1999. u epizodi "Tithonus", koju je napisao Giligan.

5. Majkl MekKin
MekKin se nije pojavljivao u "Čistoj hemiji", ali tumači ključnu ulogu (Čak) u nastavku "Better Call Saul". U "Dosijeu X" se pojavljivao kao ljigavi vladin agent Moris Flečer, i to u četiri epizode emitovane izmedju 1998-2002. U nezaboravnoj epizodi "Dreamland", Molder i on menjaju tela. Glumac je govorio o saradnji sa Giliganom na "Dosijeu X" i istakao da je pojavljvanje u spin-of seriji postala njegova obaveza, čak i pre nego što je pregledao scenario.

"On je zanimljivo ljudsko biće", izjavio je MekKin govoreći o Flečeru. "On nije samo zafrkant. Znao sam da sve u scenariju ima svoju pravu svrhu."

Post a Comment

Previous Post Next Post