U trećoj epizodi, čiji je režiser i scenarista Derin Morgan, Molder i Skali ispituju neobične okolnosti. Kako su jedini očevici nepouzdani, Molder će morati sam da dođe do potrebnih dokaza...

"Pozadina priče krije se u ideji do koje sam došao pre više od deset godina, radeći na drugoj seriji", izjavio je Morgan. "Nismo je realizovali, iako sam to želeo jer mi se oduvek dopadala njena osnova. Ipak, ne postoji mnogo serija koje bi ostavile dovoljno prostora za čoveka-guštera."

"U pitanju je serija 'The Night Stalker'. Ovo uvrnuto iskustvo je rađeno pod palicom Frenka Spotnica, saradnika na 'Dosijeu X'. Još prvog dana nam je rečeno da ne smemo da radimo priče o čudovištima, čak ni da spomenemo tu reč, iako se radilo o rimejku, što mi se činilo potpuno neverovatnim i besmislenim. Zašto biste radili rimejk serije o čoveku koji traga za čudovištima, a da ne smete iskoristiti nijedno?"

"Zato sam došao na ideju: 'Ako ovo bude upalilo, možda će mreža biti ubeđena i biće nam dozvoljeno da pravimo epizode o čudovištima'", priseća se Morgan. "Nikada nismo uspeli da se pomerimo s mrtve tačke, pa se priča završla na samoj ideji. Naravno, 'The Night Stalker' poseduje previše sličnosti sa 'Dosijeom X', a da ne govorimo o inspiraciji."

I dok Molder i Skali istražuju slučaj, situacije će ih odvesti do novih likova: Gaja (Ris Darbi), prodavca mobilnih telefona i Paše (Kumel Nandžiani), službenika iz servisa za životinjsku kontrolu.

“Bio sam opčinjen obrtima u scenariju i načinom na koji je sve objašnjeno", naveo je Darbi. "Količina teksta koju je trebalo da izgovorim mi je delovala pomalo zastrašujućom. Bio je to korak napred zbog ukupnog vremena koje je iskorišćeno za moj tekst. Osećao sam nervozu. Ipak, kec u rukavu bila je komedija; znao sam kako da izazovem smeh... što celu priču čini predivnom. Bilo je to jedno đavolski dugo putovanje.”

"Ovo je odlična epizoda", dodao je Nandžijani. "Uzbudljiv, interesantan, neočekivan pravac u mitologiji čudovišta. Veoma zabavna, setna, simpatična i dirljiva priča."






- "Uskršnja jaja":

Narkosi. Glumci Tajler Lebin i Nikol Parker Smit pojavili su se u epizodama "War of the Coprophages" i "Quagmire".

Molder i olovke. Do sada ih je obično slao na plafon. Sada je na red došao Skalin poster "Želim da verujem".  Da, to je Skalin poster...

Molderova smrt. Molder opisuje da je jedna od žrtava najverovatnije umrla gola tokom noćne šetnje, jer su je istovremeno napali vuk, lav i medved. Iako je izjavio da bi to bila njegova idealna smrt, očigledno je zaboravio na epizodu "Clyde Bruckman's Final Repose", u kojoj mu je vidovnjak (ulogu je tumačio Piter Bojl) saopštava da će umreti zbog posledica "autoerotske asfikcije". Zaboravni Molder...

Skalina smrt. U istoj epizodi Bojlov lik saopštava Skali da ona neće upoznati smrt. Odatle je proistekla najnovija Skalina izjava "Zaboravljaš da sam besmrtna".

Prenosne WC kabine. Agenti se po prvi put susreću sa čudovištem upravo u kabini, što je najverovatnije povezano sa epizodom "The Host" i čuvenim čovekom-metiljem, koji se krio u jednom od prenosnih toaleta. Elem, ko je oblačio kostim metilja? Derin Morgan, naravno.

Garderoba koju je nosio Gaj Men. Glumac Daren Mekgavin tumačio je glavnog lika u seriji "Kolchak: The Night Stalker", koja je inspirisala Kartera za "Dosije X". Menova i Kolčakova odevna kombinacija je identična. 

Aleks Dajkun. Ovaj kanadski glumac tumačio je perverznog vlasnika motela. Do sada se pojavljivao u epizodama "Humbug", "Clyde Bruckman's Final Repose" i "Jose Chung's 'From Outer Space'", kao i u "Milenijumu" ("Somehow, Satan Got Behind Me" i "Lamentation"). U filmu "Želim da verujem", igrao je glavnog doktora koji vrši eksperimente sa transplantacijom glave.

Spido gaće. Kada vlasnik motela bude gvirnuo u Molderovu sobu, videće usnulog aganta u čuvenim crvenim gaćama, poznatim iz mitološke epizode "Duane Barry".
Kim Maners. Molder posećuje grob sa imenom pokojnog režisera koji je je snimio 52 epizode serije. "Let’s kick it in the ass" bila je Manersova uzrečica. 

Džek Hardi. Gaj Men posećuje grob pomoćnika režisera serija "Milenijum" i "Usamljeni revolveraši", kao i drugog "Dosije X" filma.

Melodija na Molderovom telefonu. Nakon što Molder bude zaspao pijan na grobu, probudiće ga telefon. Melodija je svima dobro poznata.

Dagu. Kuca koju je udomio Gaj Men, i koju je kasnije zdrpila Skali iz prihvatilišta za životinje, predstavlja omaž istoimenom liku iz romana "Mobi Dik". Skalin pokojni pomeranac Kvikveg takođe je omaž ovom romanu. U knjizi, Kvikveg je naratorov prijatalj.

Skicu čudovišta nacrtala je Džilijanina ćerka Pajper.
 

- Rejting (ponedeljak, 1. februar):

Uprkos padu rejtinga u odnosu na premijeru, ova epizoda zabeležila je najveću gledanost večeri: 8.36 miliona gledalaca (šer 2.6, -0.6 manje u odnosu na prethodnu nedelju).


Post a Comment

Previous Post Next Post