Kako su Dejvid i Džilijan glavni glumci u seriji, njihovi projekti su redovno propraćeni. Ipak, Dosije X je uključivao i brojne glumce koji su ostali upamćeni publici po svojim epizodnim ulogama. Stoga je ovaj članak posvećen upravo njima, a detalje o njihovim karijerama nakon serije je ponudio Digital Spy.


Rebeka Tulan - Tina Molder

Nakon odlaska iz serije 2000. godine, glumica je dvaput tumačila filmsku ulogu gospodje Mraz i pojavljivala se u svih pet delova Holmarkove franšize Murder, She Baked (2015-2017).

Džon Nevil - Manikirani čovek

Nevil je ostvario impresivnu karijeru dugu pet decenija. Nakon serije, nastavio je da glumi u narednih deset godina, ali ga je Alchajmerova bolest sprečila da se i dalje bavi svojim poslom. Glumac je umro 2011. Nagradjen je Kanadskim ordenom (2006).

Don S. Vilijams - Prvi starešina

Njegov lik pamtimo iz 14 epizoda serije i prvog filma. Glumio je u samo jednom filmu, i to sa Benom Aflekom - Reindeer Games (2000). Don se već godinama unazad bori sa Parkinsonovom bolešću i boravi u specijalizovanoj ustanovi. Nedavno je proslavio osamdeseti rodjendan.

Veronika Kartvrajt - Kasandra Spender

Ova glumica nije imala uspeha sa ulogama. Ostvarila je kameo nastup 2007. u rimejku Invasion of the Body Snatchers (tumačila je ulogu u verziji filma iz 1978, koji je takodje rimejk), dok je redovnu ulogu imala u neuspešnoj seriji Invastion, baziranoj na istom filmu.

Stiven Vilijams - Mister X

Vilijams se ostao dosledan američkoj televiziji, a šira publika ga je upamtila po dvema ulogama - Rufus Tarner (Supernatural) i Virdžil (The Leftovers).

Robert Vizden - Robert Patrik Model

Kao čudovište nedelje uspeo je da se pojavi u dve epizode: Pusher (1996) i  Kitsunegari (1998). Ovaj engleski glumac nastavio je solidnu karijeru, sve dok sredinom dvehiljaditih nije dobio učiteljsku diplomu. Sada je glavni na katerdi za pozorišne umetnosti u vankuverskoj školi Sveti Đorđe.

Robert Patrik - Agent Džon Doget

Patrikova karijera nakon serije je opisana kao diverzivna i fascinantna. Interesantan podatak: dvaput je igrao očeve poznatih muzičkih legendi – otac Džonija Keša (Walk The Line, 2005), a tu je i uloga Vernona Prislija u mini-seriji Elvis. Bio je u redovnim postavama serija Dusk till Dawn: The Series i The True Blood. Trenutno ga možemo pratiti u horor seriji Lore na Amazonu. (Zanimljivo je da autor članka ne pominje seriju Scorpion, kao jednu od Patrikovih najomiljenijih.)

Nikolas Li - Aleks Krajček

Li nije ni prestajao sa serijskim ulogama. Treba izdvojiti naslove Andromeda, CSI, Kyle XY i The Killing (američka verzija danske serije Forbrydelsen), a treba pomenuti i bezbroj gostovanja po mnogim drugim serijama. Njegov aktuelni projekat vezuje se za Netfliksovu verziju dečje serije iz devedesetih - ReBoot, pod nazivom ReBoot: The Guardian.

Mimi Rodžers - Dajana Fauli

Smatra se da je njeno pojavljivanje u seriji doprinelo kasnijoj karijeri, a upamćena je po filmovima: Cruel Intentions 2, Dumb and Dumberer: When Harry Met Lloyd, a od novijih uloga treba pomenuti lik Robin (majka Eštona Kučera) iz serije Two and a Half Men. Rodžersova je velika obožavateljka pokera, te je rado vidjen gost na brojnim turnirima širom sveta. Mimi je bila prva supruga Toma Kruza i bivša je sledbenica sajentologije.

Melinda Mekgrou - Melisa Skali

Nakon odlaska iz serije 1997, Melinda je tumačila epizodne uloge u serijama The West Wing, Mad Men i NCIS. Publika je može videti u Foksovoj horor seriji Outcast. ("Sestre Skali" su se ujedinile na malim ekranima u jednoj od epizoda mini-serije Crisis iz 2014. godine.)

Lori Holden - Marita Kovarubijas

Posle devete sezone Dosijea X glumica je zaigrala u više filmova (Fantastic Four, Silent Hill, The Mist) i nekoliko poznatih serija, medju kojima su The Shield, The Americans i The Walking Dead. Publika je imala priliku da je vidi i u ovogodišnjem filmu Dragged Across Concrete.

Džeri Hardin - Duboko grlo

Tokom druge epizode jedanaeste sezone smo uspeli da saznamo pravo ime Dubokog grla - Ronald. Ovaj devedesetogodišnji glumac više nije toliko aktivan, ali ćemo uskoro moći da ga vidimo kao pisca Marka Tvena u televizijkom filmu At the End of the Santa Fe Trail.

Derin Morgan - Flukmen

Mladji brat producenta i scenariste Glena Morgana, uvukao se u kostim jednog od najčuvenijih stvorenja davne 1994. Derin je postao deo stvaralačkog tima serije i kroz nekoliko godina ostvario ulogu Edija van Blanta u epizodi Small Potatoes (1997). Karijeru glumca je zamenio produkcijom, a ovde treba pomenuti serije Bionic Woman, Fringe i Millennium

Keri Elves - Bred D. Folmer 

Elves je tumačio lik asistenta direktora tokom devete sezone. Tokom kasnijih godina se nije u većoj meri posvećivao glumi/glasovnoj glumi (Saw, A Christmas Carol, The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn), da bi se potom opredelio za penkalo. Pre tri godine izdata je njegova prva knjiga As You Wish: Inconceivable Tales from the Making of The Princess Bride, kao i scenario za film Elvis & Nixon, sa Majklom Šenonom i Kevinom Spejsijem u glavnim ulogama. (Inače, Keri je hrvatskog, srpskog, anglo-irskog i škotskog porekla.)

Brendon Bajser - Agent Pendrel 

Skalin miljenik je okončao svoje pojavljivanje 1997. Njegove naredne uloge nisu bile zapažene, ali ipak treba pomenuti serije Designated Survivor (epizoda Surgeon) i Orphan Black (epizoda Friendly Guy), kao i ovogodišnji film Downsizing (gde ga nije lako uočiti) sa Metom Dejmonom. (Pohadjao je privatnu školu glume u Vankuveru, a tutor mu je bio glumac i osnivač Vilijam B. Dejvis.)

Adam Boldvin - Noel Ror

Nakon devete sezone, publika je mogla da ga vidi u seriji Firefly (Džejn Kob), zatim u Stargate SG-1, Angel i Chuck, a pokazao se i kao odličan glasovni glumac u više naslova, medju kojima je i Supermen. Medjutim, Boldvin je pre četiri godine došao u centar kontroverze kao kreator heštaga #GamerGate (mizoginični sajber napadi i pretnje na programerku zbog pozitivnih reakcija medija na njenu igru, na šta je uticala navodna "romansa" sa novinarom gejmerskog sajta, iako je kasnije dokazano da njih dvoje nikada nisu ni bili u vezi). S druge strane, glumac jasno iskazuje politički nekorektne izjave. Takodje, javno podržava predsednika Trampa. 

Bred Durif - Luter Li Bogz

Psihotični ubica iz epizode Beyond the Sea podario je glas lutki u franšizi Chucky, a treba pomenuti i zapaženu ulogu u filmovima Lord of the Rings (Vormtong). Glumio je u seriji Deadwood, a gostovao u dobro poznatim hitovima: Millennium, Agents of SHIELD Once Upon a Time.

Brajan Tompson - Lovac na ucenjene glave

Tompson je nakon 2000. ostvario više gostujućih uloga u serijama Charmed, Star Trek: Enterprise, Californication (gde se susreo sa Duhovnijevim likom) i NCIS (epizoda The Truth is Out There u kojoj se njegov lik zvao Vins Nater – kombinacija imena producenata Vinsa Giligana i Dejvida Natera). Prošle godine je ostvario gostovanje u seriji The Orville.

Stiv Rejlzbek - Dvejn Beri

Uprkos nezaboravnoj ulozi, Rejlzbekova karijera nije išla uzlaznom putanjom. Publika je imala priliku da ga vidi u filmovima Barb Wire i American Pie Presents: The Book of Love. Tokom protekle decenije je gostovao u serijama Supernatural i The Mentalist.

Luk Vilson - Šerif Hartvel

Vilsonova debitanska uloga na televiziji je upravo ona iz epizode Bad Blood (iako je pre toga snimio dva filma: Bottle Rocket i Scream 2). Nastavio je sa filmovima Vesa Andersona (Rushmore, The Royal Tenenbaums) i pojavio se u komedijama Legally Blonde i Charlie's Angels. Od skorijih projekata se izdvaja samo jedan, a u pitanju je serija kratkog veka Roadies, koja nije uspela da oživi njegovu karijeru.

Dag Hačison - Judžin Tums

Proslavivši se ulogama u epizodama Squeeze i Tooms, Hačison je tokom devedesetih tumačio role u filmovima Con Air, Batman and RobinThe Green Mile, a zatim u serijama Lost i 24. Može se reći da ova decenija nije bila blagonaklona prema glumcu. Godine 2011. izazvao je pravu kontroverzu, sklopivši brak sa suprugom koja je tada imala 16 godina. Pre nekoliko meseci podnela je zahtev za razvod.


Proslava nazvana X-Fest: 25 Years of The X-Files održana je ovog proleća u gradiću Lasal u saveznoj državi Ilinois. Neki od pomenutih glumaca su prisustovali ovom dogadjaju, a bilo je gostiju iznenadjenja: Karin Konoval, Sabrina i Erika Krevins (bliznakinje iz epizode Eve), Anabet Giš, Mič Piledži, Nikolas Li, Stiv Rejlzbek, Megan Lič (Samanta Molder), Robert Wizden, Tom Nunen (Džon Li Roš, Paper Hearts), Džeri Hardin, Stiven Vilijams, Majkl Berimen (Oven Li Džarvis, Revelations), Brajan Tompson, Vilijam B. Dejvis, Nik Činland (Doni Faster, Irresistible) i Dag Hačison. (Foto izvor: AnnabethGish.ws)

Ovo je snimak panela na kome su učestvovali Anabet Giš, Mič Piledži i Vilijam B. Dejvis: 

Post a Comment

Previous Post Next Post