Priča o "Dosijeu X" započeta je septembra 1993. kada je relativno mlada mreža Foks počela sa emitovanjem serije koja na prvi pogled nije delovala revolcionarno. Malo poznati glumci Dejvid Duhovni i Džilijan Anderson našli su se u ulogama FBI agenata Moldera i Skali, koji su se godinama mučili u podrumu rešavajući neobične ili nerešive slučajeve povezane sa paranormalnim fenomenima ili vanzemaljcima.

Iako je od ukidanja serije proteklo trinaest godina, njena mitologija ostala je popularna, što je uticalo na nedavnu odluku Foksa da vrati seriju sa šest novih epizoda. Holivud reporter je ovom prilikom napravio osvrt na deset detalja koje ne treba ni pominjati najvernijim fanovima, ali će novoj publici objasniti zbog čega je "Dosijea X" kamen temeljac žanrovskoj televiziji u proteklih dvadeset godina.

1. Poreklo
Kris Karter je priznao uticaj nezaboravnih antologija na seriju, medju kojima su "Zona sumraka", "Night Gallery", "The Outer Limits" i "Tales From the Darkside", dok je serija kraćeg daha "Kolchak: The Night Stalker", o novinaru koji istražuje paranormalno,  smatrana početnim šablonom "Dosijea X".

2. Faktor Skali
Karter je pažljivo kreirao Skali kao snažan ženski lik koji u tradicionalnoj sredini ne bi bio olako prihvaćen. Uspeo je da sruši stereotipe, predstavivši je kao nepokolebljivog skeptika u oblasti paranormalnih fenomena i odlučnog vernika u nauku, uz prikazivanje platonske veze se Molderom tokog većeg dela serije.

3. Scenaristi
Veliki broj ljudi saradjivao je tokom godina na "Dosijeu X", stvarajući od njih odlične scenariste i tvorce sopstvenih kvalitetnih serija i filmova: Vins Giligan ("Čista hemija", "Better Call Saul"), Derin Morgan ("Frindž"), Hauard Gordon i Aleks Gansa ("Domovina", kao i rad na naslovima "24" i "Tiranin"), Dejvid Aman ("Bez traga" i "Kasl"). Na epizodama su radila i dva dobro poznata imena: Stiven King i Vilijam Gibson. 

4. Čudovišta nedelje
Iako je mitologija predstavljala srž serije, mnoge od samostalnih epizoda dobile su zajednički naziv "čudovišta nedelje", i predstavljale su onaj specifični segment natprirodnog, vanzemaljskog ili ponekad običan faktor opasnosti povezan sa ljudima.

5. Mitologija
Ovo je vrtoglavi element serije: Prateći tok zbivanja, Molder i Skali su otkrivali ogromnu, tajanstvenu kolaboraciju izmedju vanzemaljaca i izvesnih frakcija ("Sindikat") koje su postojale unutar američke vlade i drugih nacija.

6. Pušač
Iako je prvobitno planiran za pojavljivanje u jednog epizodi, ovaj enigmatični čovek sa Morlijem u ruci postao je glavni negativac "Dosijea X".

7. Filmovi
Prvi film koji je premijerno prikazan 1998. pratio je samouverenu tranziciju Moldera i Skali na veliko platno. Bio je fokusiran na priču o opširnoj mitologiji koja je odgovorila na neka od pitanja iz serije, bez previše nejasnoća za novu publiku. Drugi film, "Želim da verujem", prikazan je deset godina kasnije kao nezavisna priča o kradji organa.

8. Spin-of serije
Iako nije bio direktan spin-of, "Milenijum" je postojao u istom univerzumu. Nakon završetka treće, poslednje sezone prikazana je i krosover epizoda. S druge strane, "Usamljeni revolveraši" predstavljaju derivat "Dosijea X", fokusiran na tri štrebera teoretičara zavere koji su često pomagali Molderu i Skali u istragama. Nakon svega 13 epizoda njihova sudbina je zapečaćena u epizodi "Jump the Shark" ("Dosije X", sezona 9).

9. Priznanja
"Dosije X" se oduvek nalazio na listi najboljih televizijskih serija. Serija je osvojila 16 Emija i 5 nagada Zlatni globus, uključujući one za najbolju dramu 1997. i 1998. Anderson je četiri puta nominovana za Emi nagrade, a istu je osvojila 1997. Duhovni i Anderson su za svoj rad nagradjeni iste godine osvajanjem Zlatnog globusa.

10. Zaostavština
Mnoge od žanrovskih serija koje su fanovi voleli da prate tokom proteklih dvadeset godina duguju zahvalnost, ako ne i postojanje, "Dosijeu X". Medju njima su "Izgubljeni", "Frindž", "Bafi", "Natprirodno", "Tamno nebo", "Uspavana dolina", "Torčvud", "Skladište 13", "Agenti Šilda"... Koncept celokupne priče koji je zastupljen u seriji predstavio je fokus i definiciju "Dosijea X", kao i njegov gotovo nezamenjiv aspekt u mnogim modernim serijama. 

Detaljnije: Holivud reporter

Post a Comment

Previous Post Next Post