"Dosije X" je bila revolucionarna serija. Mnoge samostalne epizode spadaju među najbolje na televiziji 90-ih. Foks je u tom trenutku bila nova TV mreža i bila je spremna da proširi granice prihvatljivog sadržaja u udarnom terminu.

Rezultat je bio niz otvoreno uznemirujućih epizoda koje su zadržale svoju jezivu moć, čak i nakon skoro tri decenije sve intenzivnije ponude televizijskih mreža. Većina epizoda stvarana je na početku serije kada su pisci imali sveže ideje, a kreativni koncepti novi. I dan danas se ističu kao neki od najuznemirujućih trenutaka u istoriji igranih serija.

– Squeeze

Na samom početku serije je bilo jasno da je Dosije X voljan da ode na neka zaista zastrašujuća mesta. Judžin Tums, postao je jedno od prepoznatljivih čudovišta serije: naizgled normalan čovek koji je progutao ljudsku jetru da bi preživeo i regenerisao svoje telo hibernacijom 30 godina. Mogao je da istegne svoje telo da sklizne u neverovatno male kanale i otvore, omogućavajući mu da s lakoćom uđe u zaključane zgrade.

Kombinacija se pokazala duboko uznemirujućom, toliko da su tvorci vratili lik za još jednu epizodu. Njegova površinska normalnost dodala je poslednji pečat: bukvalno ljudsko čudovište koje hoda, imalo je moć da ignoriše bilo koja vrata ili bezbednosni sistem. Dodajte tome njegov zbunjujući modus operandi -- koji nije pratio nikakva dobro poznata pravila koja su radila poznatija čudovišta -- i pretpostavljene groteske njegovog gnezda u hibernaciji. Samim tim, serija je postavila rani pečat borivši se da dostigne vrh.

– Eve

Deca mogu biti sama po sebi jeziva, kao i identični blizanci. Epizoda je vešto pogrešno usmerila publiku ka izvoru serije ubistava, sugerišući sve, od vanzemaljaca do vampira, pre nego što je konačno zaključila postupke klonova. Molder i Skali su bili prespori u sklapanju kokckica, i to dovoljno sporo da povećaju napetost. Devojke su od samog početka igrale žrtve, a čak su u nekom trenutku bile otete. Njihovo ponašanje je stavljeno u zastrašujući kontekst kada je otkrivena dubina njihovih ubistvenih laži, pretvarajući naizgled pasivnu traumu u hladnokrvno, ubilačko strpljenje.

– Tooms

Iako se većina „čudovišta nedelje“ nikada više nije pojavila, on je to učinio pre nego što je prva sezona završena. Nakon zatvaranja, Tums je pušten na slobodu, uz potrebu da nađe samo jednu jetru pre nego što se upusti u svoj ciklus hibernacije i pobegne od FBI-a. Ovoga puta, Molder je bio u fokusu njegove pažnje: čudovište je pronašlo uznemirujuće nove načine da se poigrava sa njegovim jezivim sposobnostima, uključujući zlokobnu sugestiju da bi izađe iz toaletne cevi. kraj je naterao svakog gledaoca da dvaput razmisli kada sledeći put stane na pokretne stepenice.

– The Host

CGI je cvetao kada su dosijei bili aktuelni, ali su praktični efekti imali tendenciju da proizvedu najdugotrajnije utiske. „Domaćin“ je uživao u svim tim prednostima: čudovište rođeno u Černobilju je bilo toliko uznemirujuće ubedljivo da je izazivalo jezu od trenutka kada se pojavilo. Nakon što je mornar uvučen u septički sistem broda, čudovište je iskoristilo sposobnost da ubrizga crve u žrtvu. Kada se tome doda uverljiv izgled stvorenja, strah gledalaca od parazitske infekcije i nehigijenskih uslova, je bio neminovan. Zajedno sa Tumsom, "Metllj" je postalo jedno od prepoznatljivih čudovišta serije.

– Home

Samo jedna epizoda je započeta uz upozorenje o diskreciji gledaoca. „Dom“ se emitovao jednom na Foksovoj mreži pre nego što je epizoda povučena ostala van etra godinama pre nego što se konačno pojavila na Foksovoj F/X kablovskoj stanici. Ostala je ozloglašena do danas: hororu „izopačene porodice“ u duhu "Brda imaju oči" i "Teksaškog masakra motornom testerom". Teme incesta i tabu spojeva u kombinaciji sa slikama deformisanih i živih zakopanih beba, zamenika rastrgnutog ručni pravljenim zamkama i majke bez udova držane ispod kreveta, bile su dovoljno užasavajuće same po sebi. Čudovišta ove epizode bila su potpuno ljudska bića i mogla su ubedljivo da postoje, što je samo pojačalo ionako jeziv sadržaj.

– Sanguinarium

"Telesni" horor. Krilo ustanove plastične hirurgije opterećeno je nečim što izgleda kao delo veštičarenja. Okultne zamke dodale su sablasnu aromu. Epizoda je zasnovala strah na krvi, uključujući liposukciju koja je pošla naopako i hirurške alate koji se teleportuju u nečija creva. Vrhunac horora bio je prizor negativca koji samom sebi odseca lice, što je važilo za jedan od najkrvavijih trenutaka u istoriji serije. Epizoda je tada bila kritikovana jer se oslanjala na prizore krvopiptanja kako bi opravdala postojanje scenarija.

– Terms Of Endearment

Brus Kembel je gostovao u uepizodi koja je okarakterisana kao varijanta "Rozmarine bebe", sa demonom koji pokušava da ostavi potomstvo. Predstava o satanističkim bebama bila je omanji kliše u vreme emitovanja, što je epizoda prevazišla čistim šokovima. Uznemirujuć ultrazvuk prikazuje bebu sa rogovima. Epizoda obiluje ogavnim scenama, poput one u kojoj demon koji vadi nerođeno dete iz majčine utrobe.


Preuzeto sa sajta: Comic Book Recourses 

Post a Comment

Previous Post Next Post